Edebi Şahsiyetler

Henry Livings Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LIVINGS, Henry (1929 – 20 Şubat 1998)

İngiliz oyun yazarı. Gerçekleri çarpıcı bir biçimde veren farslarıyla yeni kuşak oyun yazarları arasında önemli bir yeri vardır.

20 Eylül 1929’da Lancashire’daki Prestwich’te doğdu. Anne ve babası işçiydi. Liverpool Üniversitesi’nde iki yıl öğrenim gördü. Hava Kuvvetleri’nde askerlik yaptıktan sonra çeşitli işlerde çalıştı. 1956’da Joan Littlewood’un Theatre Workshop topluluğuna katıldı. Rol aldığı oyunlar arasında B.Behan’ın The Quare Fellow (“İdamlık”) adlı oyunu da vardı. Buradaki çalışmaları yazarlığı üzerinde etkili oldu.

Livings genellikle gerçekleri çarpıcı bir biçimde vermeyi amaçlar. Televizyon ve sahne için yazdığı bazısı alegorik, bazısı fars yapısındaki oyunlarda konuşma dilini ustalıkla kullanır. Bunlardaki ilişkisiz görünen bölümleri birbirine bağlayan kurgu, ancak sonda belirginleşir. Kendi başına bir anlamı yokmuş gibi görünen konuşmalar ise, oyunun akışı içinde yoğun bir anlatım gücü kazanır.

1961’de sahnelenen ilk oyunu Stop It, Wboever You Are (“Kes Artık, Her Kimsen”), Livings’in de Osborn gibi yeni kuşak oyun yazarları arasında yer almasını sağlamıştır. Eh? (“Eee?”) adlı komedisi bazı eleştirmenlerce Bernard Shaw’dan sonra yazılmış en iyi İngiliz farsı olarak nitelendirilmiştir. Alışılmışın dışındaki üslubu ve yaklaşımıyla tanınan Livings’in oyunları Royal Shakespeare Company tarafından da sahnelenmektedir.

•    YAPITLAR (başlıca): Jack’s Horrible Luck,95&, (“Jack’ ın Berbat Talihi”); Stop It, Wboever You Are, 1961, (“Kes Artık,Her Kimsen”); Big Soft Nellie, 1961,(“Büyük Yumuşak Nellie”); Kelly’s Eye, 1963, (“Kelly’nin Gözü”); Eh?, 1964, (“Eee?”); Pennine Tales, 1983, (“Pennine Masalları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler