Edebi Şahsiyetler

Henry James Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

JAMES, Henry (1843-1916) ABD’li romancı. Romana saygınlık kazandırmak, roman eleştirisini ve anlatım yöntemini sağlam bir temele oturtmak için çaba harcamıştır.

15 Nisan 1843’te New York’ta doğdu, 28 Şubat 1916’da Londra’da öldü. Oldukça varlıklı ve kültürlü bir ailenin ikinci çocuğu idi. Ağabeysi ünlü ruhbilimci ve felsefeci William James’tir. Henry James çocukluğunu 1855’e değin Albany ile New York’ta geçirdi. Babalan oğullarının Avrupa’yı görüp tanımalarını temel öğrenimlerinin bir parçası olarak kabul etmişti. 1855-1858 arasında iki kardeş Cenevre, Londra, Paris gibi kentlerde, bazen resmi okullarda, bazen de özel öğretmenlerle öğrenimlerini sürdürdüler. 1859’da ABD’ye döndüler. Newport’ta dönemin ünlü ressamlarından John LaFarge’dan resim dersleri aldılar. Ertesi yılı gene Avrupa’da geçirdikten sonra 1862’de Harvard Üniversitesi’ne yazıldılar. William fen, Henry hukuk öğrenimini seçti.

Henry James’in kısa öykü, eleştiri ve kitap tanıtma yazısı gibi ilk denemeleri 1865’te, dönemin saygın dergilerinden Atlantic Monthly ve North American Reviem’&a çıktı. Bu yılı, edebiyat araştırmacıları, onun kendini bilinçli ve programlı bir biçimde yazar olarak yetiştirmeye karar verdiği tarih olarak kabul ederler. Ailesinin ayrıcalıklı durumu, Henry James’in dönemin önde gelen edebiyatçılarıyla kolaylıkla tanışmasını sağlamıştı. 1869-1875 arasında üç kez daha Avrupa’ya gitti. Bu yolculuklarında Paris ve Londra’da Turgenyev, Flaubert, Zola, Ruskin, Tennyson ile arkadaşlık kurdu. Yazarlığın inceliklerini bu ünlü ustalardan öğrenme olanağım buldu. İtalya, Almanya ve Fransa’yı yakından tanıdıktan sonra, 1876’da İngiltere’de yerleşmeye karar verdi. Yaşamının sonuna değin Londra’da ve Sussex bölgesinde yaşadı.

1904’te uzun bir aradan sonra, yapıtlarının yeniden yapılacak toplu basımını denetlemek için New York’a gitti. Harvard ve Oxford üniversitelerince kendisine onursal doktorluk unvanı verildi. 1910’da kardeşinin ölümü üzerine ülkesine bir kez daha gitti. I.  Dünya Savaşı’nın başlarında yansız kalmayı seçen ABD’yi protesto amacıyla, 1915’te İngiliz uyruğuna geçti. Ölmeden kısa bir süre önce Order of Merit nişanıyla onurlandırıldı. Öldükten sonra yakılarak külleri Massachusetts’deki Cambridge kentine götürüldü.

İlgili Makaleler