Edebi Şahsiyetler

Henry Arthur Jones Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

Jones’un ilk yapıtları oldukça duygusal ve romantiktir. Ancak giderek daha gerçekçi bir tavır benimsemiş, Arthur Wing Pinero ve G.B.Shatv ile birlikte çağdaş İngiliz tiyatrosunun öncüleri arasında yer almıştır. Oyunları doğal konuşma dili ve inandırıcı olay örgüsüyle göze çarpar. Bunların çoğu Victoria döneminin (1837-1901) getirdiği davranış biçimlerinin ortadan silinmesi ile oluşan toplumsal ve ahlaksal sorunları yansıtır. Ancak en iyi oyunlarında bile kendini duyuran ağır ve ciddi hava, onları bütünüyle melodram atmosferine sokar.

Henry Jones aynı zamanda tiyatro konusunda kuramsal çalışmalar da yapmış, ayrıca yazdığı çeşitli makaleler ve verdiği konferanslarla sansürün kalkması için savaşım vermiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Hearts of Oak, 1879, (“Meşenin Yürekleri”); A Clerical Error, 1879; It’s Only Round the Comer, 1879, (“Hemen Şurada”); Home Agaın, 1881, (“Tekrar Evde”); Saints and Sinners, 1891, (“Azizler ve Günahkârlar”); Michael and His Lost Angel, 1896, (“Michael ve Kaybolan Meleği”); Mrs. Dane’s Defence, 1900, (“Bayan Dane’in Savunması”); The Hypocrites, 1906, (“İkiyüzlüler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler