Edebi Şahsiyetler

Henrik Steffens Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STEFFENS, Henrik (1773-1845)

Norveçli filozof ve şair. İnsanın tarihsel gelişimini evrensel gelişimin bir yansıması olarak nitelemiştir.

2 Mayıs 1773’te Stavanger’da doğdu, 13 Şubat 1845’te Berlin’de öldü. Ortaöğrenimini Stavanger’da, yükseköğrenimini Kopenhag Üniversitesi’nde bitirdi. 1804-1806 arasında Jena, 1808’de Halle, 1811-1823 arasında Breslau, 1831’den sonra da Berlin üniversitelerinde felsefe profesörü olarak çalıştı. Protestan
inançlarına bağlı bir din felsefesi geliştirmeyi amaçladı, doğa filozofu olarak da Romantizm’in ilkelerine bağlı kaldı, özellikle Schleiermacher ve Schelling’den esinlendi.

Steffens’in çalışmalarında odak sorun doğa bilimlerinden beslenen bir tümevarım yöntemiyle, Schelling’in öğretisine yeni bir biçim kazandırmaktır. Ona göre tinle doğa birliktedir. Bu birliği sağlayan da yeryüzünün ve onun kapsadığı diri varlıkların tarihinde görülen yaşam evrimleri, doğanın jeoloji bakımından geçirdiği gelişim aşamalarıdır. İnsan doğanın bütününü içeren bir gelişim çizgisi üzerindedir. Bu nedenle insanı anlamakla doğayı tanımak eş düzeyde olabilir. İnsan yaşamın geçirdiği ilerleme evrelerinin hepsini içerir, o gelişimin en yüksek aşamasıdır. İnsanın tinsel gelişimi de bu evrim çizgisini izler. Bu gelişim sürecinde, belli aşamalarda, bireysel yönelmeler görülür. Bu durumda bireyselleşmenin niteliği sonsuzluğun belirtisidir. Bu da bireyin içeriğindeki verimliliği, varlıklılığı gösterir.

Steffens’e göre, dünyanın da içinde bulunduğu, Güneş dizgesi, gelişmesinin son aşamasında, bireyselliğin en olgun örneğini ortaya koymuş, böylece tikel varlıkların son biçimlerini almasına olanak sağlamıştır. Bireyin gelişimi odak sorun olarak alınınca, doğa felsefesinin tinsel bir felsefeye dönüşmesi kolaylaşır, çünkü tinsel gelişim olgunluk aşamasının doruğudur.

• YAPITLAR (başlıca): Grundzüge der philosophischen Natunvissenschaft, 1806, (“Doğabiliminin Felsefeye Özgü Temelleri”); Anthropologie, 1824, (“Antropoloji”); Was ich erlebte, 10 cilt, 1840-1844, (“Neler Yaşadım”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler