Edebi Şahsiyetler

Henrik Ibsen Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

IBSEN, Henrik (1828-1906) Norveçli oyun yazarı. Çağının bireysel ve toplumsal sorunlarını eleştirel gerçekçi bir yöntemle işleyerek çağdaş tiyatronun ilk olgun örneklerini vermiştir.

20 Mart 1828’de Skien’de doğdu, 23 Mayıs 1906’da Christiania’da (bugünkü Oslo) öldü. Varlıklı bir tüccar olan babasının 1836’da iflas etmesi üzerine, gençlik yıllarını etkileyen bir yoksulluk dönemi başladı. On beş yaşındayken doğduğu yere yakın bir başka taşra kenti olan Grimstad’da bir süre bir eczacının yanında çıraklık etti. Bu kentin sıkıcı havasından ve bağnazlığından kurtulmak için üniversite sınavlarına hazırlandı. Kendinden on yaş büyük bir hizmetçi kızla kurduğu ilişkiden yasadışı bir çocuğu oldu. Böylece daha da artan geçim sıkıntısını hafifletmek ve içine düştüğü umutsuzluktan kurtulmak için, çocukluk döneminden beri büyük ilgi duyduğu tiyatro ve şiir türlerinde yeteneğini geliştirmeye çalıştı.
İlk oyunları
İlk oyunu Katilina’yız ilgilenen iki arkadaşının desteğiyle 1849’da Christiania’ya gitti. Oyun orada 1850’de basıldıysa da, fazla bir ilgi görmedi. Aynı yıl içinde sahnelenen Kjaempekoien (“Savaşçının Mezarı”) adlı ikinci oyunu onun yazarlığı sürekli bir uğraş edinme isteğini pekiştirdi. O sıralarda girdiği üniversite sınavlarını da kazanamayınca, bütün zamanını yazarlığa ayırdı. Bir süre haftalık bir gülmece dergisinin yayımlanmasına katkıda bulundu, işçi sendikalarının kurulmasını savunan siyasal bir gazeteye yazılar yazdı. Bu gazetenin yayın yönetmeni tutuklanınca, o da siyasal etkinliklerine son verip kendini tümüyle sanat çalışmalarına adadı.

İlgili Makaleler