Tarihi Şahsiyetler

Henri Poincare Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

POINCARE, Jules Henri (1854-1912)

Fransız, matematikçi. Matematiğin her dalında, mekanik ve gök mekaniğinde çığır açıcı çalışmalar yapmıştır.

29 Nisan 1854’te Nancy’de doğdu, 17 Temmuz 1912’de Paris’te öldü. Bilgili bir kadın olan annesinin yardımıyla çok küçük yaşta ussal yeteneklerini geliştirdi, Almanca öğrendi, ilköğrenimi sırasında edebiyat, lise yıllarında da matematik alanında olağanüstü bir başarı gösterdi. Öğrenimini 1873’te birincilikle girdiği Ecole Polytechnique’den mezun olduktan sonra Ecole Superieure National des Mines’de (Ulusal Madencilik Yüksek Okulu) sürdürdü. 1877’de Maden mühendisi olarak çalışmaya başladı. 1879’da tamamladığı matematik doktorasının ardından Caen Üniversitesi’nde analiz dersleri vermeye başladı. 1881’de Paris Üniversitesi’nin öğretim kadrosuna katıldı.

1883’te fiziksel ve deneysel mekanik, 1886’da matematiksel fizik ve olasılıklar hesabı daha sonra da gök mekaniği kürsülerinde görev aldı. 1883-1897 arasında Ecole Polytechnique’de de analiz dersleri veren, 1887’de üyeliğine seçildiği Fransız Bilimler Akademisinin 1906’da başkanlığına getirilen Poincare, 1908’de Fransız Akademisi’ne alınmış ve yoğun derslerinin yanı sıra, çeşitli alanlarda, bir bölümü çığır açıcı önemde araştırmalarla dolu yaşamı boyunca sayısız ödül ve onursa! unvan kazanmıştır.

Poincare’nin, küçüklüğündeki konuşmasının anlaşılmazlığını, yazısının okunaksızlığını ve yaşamı boyunca sürecek olan el ve parmaklarını kullanmaktaki beceriksizliğini, dilinin ve elinin yetişmekte güçlük çekeceği bir hızla düşünebiliyor oluşuyla açıklayan tarihçiler, bir yandan da aşırı görme bozukluğu çeken bu bilim adamının belleğinin gücünü Euler ile karşılaştırmışlardır. Poincare, kendisine okunan bir kitabı eksiksiz ezberleyebiliyor, uzun ve karmaşık işlemleri akıldan, kalem kullanmadan ve yanlışsız sürdürebiliyordu. Bu yeteneğiyle, geriye dönüşler yapmadan, bir solukta yazması ve yine Euler’inkiyle karşılaştırılan bir verimliliğe ulaşması olanaklı olmuştu.

İlgili Makaleler