Kimdir

Henri Georges Adam kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Henri Georges Adam kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1904-1967) Fransız sanatçı. Heykel, resim, sahne dekorculuğu ve halı desenciliği alan­larında etkinlik göstermiştir. Paris’te doğdu. İngiltere’de Perros-Guiree’de öl­dü. Babasının mücevherci dükkânında oymacı olarak çalıştı. Bir yandan da çizim ve resimde kendi kendini yetiştirdi. Resim, teknik resim ve grafik alanlarında ürünler verdi. 1934’te çeşitli oymacılık teknikleri üzerinde çalışmalara başladı. Madeni levhaları asitle ya da oyma kalemiyle işleyerek baskı kalıpları hazırlı­yordu. Daha sonra, bakır üzerine soyut tarzda oymalar yaptı. 1938’de bu çalışmalarıyla Blumenthal Ödülü’nü kazandı. 1957’de Ljubljana ve Tokyo’daki iki uluslararası sergide birincilik ödülü aldı. Oymala­rında geleneksel hat ve taramalardan yararlanan Adam, levhayı bölümlere ayırıp bunları yeniden bir bütün halinde düzenlemiştir.

1939’da heykel çalışmalarına başladı. 1943’te gerçekleştirdiği Le Gisant (“Uzanmış İnsan”) adlı yapıtı, Picasso’nun ilgisini çekti. Adam’ın ilk heykel­leri, mitolojik konulardan esinlenilmiş figürlerdir. Bu figürler, Brancusi’de de görüldüğü gibi bedenin, ayrıntıları verilmeden başlıca bölümlerine indirgen­mesi biçiminde işlenmiştir. Sanatçının daha sonraki heykelleri ise tek ya da grup halindeki, soyut organik biçimlerden oluşur. Bu organizma, 1948’de mermer­den yapılan Nude’da (“Çıplak”) olduğu gibi, bazen bir insan figürü de olmaktadır. Adam’ın soyut heykellerinin çoğu, genellikle geometrik biçimlere yer veren grafik çalışmalarıyla bezenmiştir. Bunlarda Arp’ın etkisi görülür. Heykelin yanı sıra Adam, bazı anıtlar da yaptı. Bunlardan biri Auschwitz toplama kampında ölenlerin anısına yapmış olduğu Phare des Morts’tur.

1959’da Paris Akademisi’nde heykel dersleri vermeye başladı. Sanatçının başka bir çalışma alanı da, sahnedekorculuğuydu.l944’teSartre’ınLes Mouches (Sinekler) adlı eseri için yaptığı dekorlarda sürrea­list bir üsluba başvurdu, heykeli de kullandı. Janine Charrat’ın bir balesi olan Tu auras nom… Tristan’a 1963’te yaptığı dekorlar ise, büyük boyutlu, romantik üsluba yaklaşan çalışmalardı.

1946’da başladığı halı deseni çalışmalarında yeni bir teknik geliştirdi. Paris’teki UNESCO binasının ve Washington’daki Fransa elçiliğinin halı desenlerini yaptı. Sadece siyah ve beyaz renkleri kullanıp renk tonlamasından yararlanarak büyük boyutlu, soyut kompozisyonlar gerçekleştirdi. Bunlar, sanatçının oy­macılık ve grafikçilik yönlerini yansıtır.

Yakın dönemin en önemli baskı kalıpçılarından biri sayılan Adam, heykel, grafik ve halı desenciliği alanlarında etkinlik göstermiş çok yönlü bir sanat­çıdır.

YAPITLAR (başlıca):

Anıtlar:

Baskı kalıpları:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansklopedisi, 2. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983