Edebi Şahsiyetler

Henri-Georges Adam Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ADAM, Henri Georges (1904-1967)

Fransız sanatçı. Heykel, resim, sahne dekorculuğu ve halı desenciliği alanlarında etkinlik göstermiştir.

Paris’te doğdu. İngiltere’de Perros-Guiree’de öldü. Babasının mücevherci dükkânında oymacı olarak çalıştı. Bir yandan da çizim ve resimde kendi kendini yetiştirdi. Resim, teknik resim ve grafik alanlarında ürünler verdi. 1934’te çeşitli oymacılık teknikleri üzerinde çalışmalara başladı. Madeni levhaları asitle ya da oyma kalemiyle işleyerek baskı kalıpları hazırlıyordu. Daha sonra, bakır üzerine soyut tarzda oymalar yaptı. 1938’de bu çalışmalarıyla Blumenthal Ödülü’nü kazandı. 1957’de Ljubljana ve Tokyo’daki iki uluslararası sergide birincilik ödülü aldı. Oymalarında geleneksel hat ve taramalardan yararlanan Adam, levhayı bölümlere ayırıp bunları yeniden bir bütün halinde düzenlemiştir.

1939’da heykel çalışmalarına başladı. 1943’te gerçekleştirdiği Le Gisant (“Uzanmış İnsan”) adlı yapıtı, Picasso’nun ilgisini çekti. Adam’m ilk heykelleri, mitolojik konulardan esinlenilmiş figürlerdir. Bu figürler, Brancusi’de de görüldüğü gibi bedenin, ayrıntıları verilmeden başlıca bölümlerine İndirgenmesi biçiminde işlenmiştir. Sanatçının daha sonraki heykelleri ise tek ya da grup halindeki, soyut organik biçimlerden oluşur. Bu organizma, 1948’de mermerden yapılan Nüde’dz (“Çıplak”) olduğu gibi, bazen bir insan figürü de olmaktadır. Adam’ın soyut heykellerinin çoğu, genellikle geometrik biçimlere yer veren grafik çalışmalarıyla bezenmiştir. Bunlarda Arp’m etkisi görülür. Heykelin yanı sıra Adam, bazı anıtlar da yaptı. Bunlardan biri Auschwitz toplama kampında ölenlerin anısına yapmış olduğu Phare des Morts’ tur.

1959’da Paris Akademisi’nde heykel dersleri vermeye başladı. Sanatçının başka bir çalışma alanı da, sahne dekorculuğuydu. 1944’te Sartre’m Les Mouches (Sinekler) adlı eseri için yaptığı dekorlarda sürrealist bir üsluba başvurdu, heykeli de kullandı. Janine Charrat’ın bir balesi olan Tu auras nom… Tristan’a 1963’te yaptığı dekorlar ise, büyük boyutlu, romantik üsluba yaklaşan çalışmalardı.

1946’da başladığı halı deseni çalışmalarında yeni bir teknik geliştirdi. Paris’teki UNESCO binasının ve Washington’daki Fransa elçiliğinin halı desenlerini yaptı. Sadece siyah ve beyaz renkleri kullanıp renk tonlamasından yararlanarak büyük boyutlu, soyut kompozisyonlar gerçekleştirdi. Bunlar, sanatçının oymacılık ve grafikçilik yönlerini yansıtır.

Yakın dönemin en önemli baskı kalıpçılarından biri sayılan Adam, heykel, grafik ve halı desenciliği alanlarında etkinlik göstermiş çok yönlü bir sanatçıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Heykel: Le Gisant (“Uzanmış İnsan”) 1944; Nüde (“Çıplak”) 1948; Anıtlar: (Le Havre Limanı için) 1957; Phare des Morts (Auschwitz) 1957-1958; Baskı kalıplan: Malikâne Ormanı, 1957; Dikkat, 1959; İllüstrasyon: Gerard de Nerval, Chimeres (“Kâbuslar’’) soneleri için illüstrasyonlar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi