Tarihi Şahsiyetler

Hendrik Antoon Lorentz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LORENTZ, Hendrik Antoon (1853-1928)

Hollandalı kuramsal fizik bilgini. Elektromanyetiklik kurammm geliştirilmesinde ve maddenin elektriksel yapısının anlaşdmasmda önemli katkıları olmuştur.

18 Temmuz 1853’te Amhem’de doğdu, 4 Şubat 1928’de Haarlem’de öldü. Birinciliklerle dolu ilk ve ortaöğrenimini Arnhem’de tamamladıktan sonra Leiden Üniversitesi’nde yükseköğrenime başlayan Lo-rentz, üç yıl gibi kısa bir sürede doktora yeterlilik sınavını vermeyi başardı. 1875’te henüz yirmi bir yaşındayken hazırladığı doktora çalışmasının büyük bir yankı uyandırması üzerine hem Utrecht Üniversi-tesi’nin matematik kürsüsünden, hem de Leiden Üniversitesi’nin birkaç yıl önce kurulmuş olan kuramsal fizik kürsüsünden çağrı aldı. O yıllarda tüm Avrupa’da ancak birkaç üniversitede benzeri bulunan kuramsal fizik kürsüsünün çağrısını kabul etmekle bilimsel geleceğinin yönünü de belirleyen Lorentz en önemli kuramsal çalışmalarını Leiden Üniversitesi’nde çalıştığı yıllarda gerçekleştirdi. 1902’de Nobel Fizik Ödülü’nü Zeeman ile paylaştı. 1912’de Leiden Üniversitesi’nden ayrıldı ve Haarlem’deki Teyler Enstitüsü’nün araştırma yöneticiliğini üstlendi.

Onursal profesörlüğünü sürdürdüğü Leiden Üniversitesi’nde düzenli olarak konuşmalar da yaptığı bu dönemde, Teyler Enstitüsü’nün laboratuvarmı geliştiren, 1919 ile 1926 yılları arasında üniversite sınavlarının iyileştirilmesi gibi konularda çalışmalar yapan bir komisyonda çalışan Lorentz, 1921’de bu komisyonun yükseköğretim ile ilgili bölümünün başkanlığına getirildi.

1920’den sonra Zuider Zee’de denizden tarıma uygun arazi kazanılmasını amaçlayan projenin yöneticiliğini yapan Lorentz, Hollanda Akademisi’nin Fizik Bölümü’nün başkanlığında bulunmuş, Zeeman ile paylaştığı Nobel Ödülü’nün yanı sıra, Royal Society’nin Rumford ve Copley madalyalarını almış, Alman Fizik Derneği ve Royal Society üyeliklerine seçilmiş, Paris ve Cambridge üniversiteleri tarafından onursal doktor unvanıyla ödüllendirilmiştir.

İlgili Makaleler