Filozof Biyografileri

Heinrich Suso Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SUSO, Heinrich (1295-1366)

Alman, tanrıbilimci. Tanrısal varlığa derin sevgiyle ulaşılacağı inancını geliştirmiştir.

Überlingen’de doğdu, 25 Ocak 1366’da Ulm’da öldü. Gerçek adı Seus’tur. Küçük yaşta Benedikten manastırına verildi, sonra tanrıbilim öğrenimi görmek için Köln’de tanrıbilimci Eckhardt’ın yönetimindeki okula gönderildi. Seus, bu okulda, Eckhardt’m etkisiyle, kendini tanrıbilim çalışmalarına verdi.

Suso’nun düşünceleri tanrısal bilgelik, sonsuz erdem konularında odaklaşır. Ona göre tanrısal bilgelik kavuşulması gereken yüce bir sevgilidir. Bu sevgiliyi görebilmek için, insanın bütün geçici varlıklarla ilgili eğilimlerden, tutkulardan sıyrılması, kendini ona adaması gerekir. Bu us ilkeleriyle bağdaşmayan, onları aşan, tanrısal gerçeği bir “duyuş” olarak gönülde kavramayı sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemle insanın içinde ve evrende bir ışın niteliğinde beliren Tanrı bilinebilir. Bütün yaratıklar Tanridan fışkırdığı için, gene ona dönme özlemini duyarlar. Tanrı bütün nesnelerde, bütün nesneler de Tanrı’da birliğe ulaşır.

Suso’nun geliştirmeye çalıştığı Gizemcilik’in başlıca özelliği, içekapanış, içedalış gibi sezgi eylemlerini birer sevgi (aşk) olarak nitelemesidir. Tanrısal töze yönelen bu sevgi insanı her türlü duyusal eğilimlerden kopararak düş gücünün yaratıcılığı oranında genişleyen bir ortama iter. Suso’nun gerçek, ölümsüz varlık alanı diye açıklamaya çalıştığı da bu ortamdır.

Suso’nun Almanya’da ve Fransa’da Gizemcilik’ in yaygın olduğu çevrelerde etkisi büyük olmuş, ortaya attığı düşünceler uzun süre gerçeğe ulaşmak için örnek ilkeler diye yorumlanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Horologium Aetemae Sapintiae, (ö.s.), 1494, (“Ölümsüz Bilgeliğin Saati”); Heinrich Seus-se, die, deutsche Scbriften, (ö.s.), 12 cilt, 1907, (“Heinrich Seusse’nin Almanca Yazıları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler