Filozof Biyografileri

Heinrich Maier Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAIER, Heinrich (1867-1933)

Alman, filozof. Varlık sorunlarının çözümünde eleştiriye dayalı bir gerçeklik ileri sürmüştür.

5    Şubat 1867’de Heidenheim’da doğdu, 28 Kasım 1933’te Berlin’de öldü. Ortaöğrenimini doğduğu ilde gördükten sonra Berlin Üniversitesi’nde felsefe okudu. Almanya’nın değişik üniversitelerinde felsefe profesörü olarak görev aldı, 1922’de Berlin Üniversi-tesi’ne atandı.

Maier felsefede eleştiriye dayanan bir gerçekçiliği savunur. Ona göre düşüncelerin oluşmasında duyularla istenç birlikte iş görür, ne yalnız duyularla ne de yalnız istençle düşünce üretmek söz konusudur. Duyularla alman izlenimler eş süre içinde istencin işbirliğini gerektirir. Bu işbirliğinde duyu ile istenç arasında öncelik-sonralık yoktur. Genellikle, bilgi, gerçeklik ve tarih sorunları üzerinde duran, Maier bunların açıklamşında deney bilimlerinin verilerinden yararlanma gereğini vurgulamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Syllogistik des Aristoteles, 3 cilt, 1896-1900, (“Aristoteles Tasımı”); Sokrates, 1913; Das gescbichtliche Erkennen, 1914, (“Tarihsel Bilgi); Philiso-phie der Wirklichkeit, 1926, (“Gerçekliğin Felsefesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler