Tarihi Şahsiyetler

Heinrich Lammasch Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LAMMASCH, Heinrich (1853-1920)

Avusturyalı siyaset adamı ve hukukçu. Uluslararası anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü için yaptığı katkılarla tanınmıştır.

21    Mayıs 1853’te Seitenstetten’de doğdu, 6 Ocak 1920’de Salzburg’da öldü. Viyana Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü ve 1876’da bu üniversiteden doktora derecesi aldı. Aynı üniversitede, 1879’da ceza hukuku doçenti, 1882’de de ceza hukuku profesörü oldu. 1885-1889 arasında Innsbruck’da ceza hukuku profesörü olarak çalıştıktan sonra yeniden Viyana’ya döndü ve 1914’e değin burada ders vermeyi sürdürdü. Ayrıca 1899-1914 arasında Mittelpartei üyesi olarak mecliste bulundu.

Lammasch, gerek devletler hukuku alanında yazdığı kitaplarla, gerek birçok uluslararası antlaşmada danışman ya da hakem sıfatıyla etkin görev aldı.

Viyana Üniversitesi’ndeyken yazdığı Ausliefe-rungspflicht und Asylrecht, (“Suçluların Geri Verilmesi Zorunluluğu ve Sığınma Hakkı”) ile uluslararası sorunlara olan ilgisini ortaya koydu. Arkasından yirmi yedi devletin katıldığı I. La Haye Barış Konferansında Avusturya-Macaristan kurulunun uzmanı olarak görev aldı. Bu konferansta kurulması kararlaştırılan Sürekli Hakemlik Mahkemesi’ne Avusturya’ dan üye seçildi. Dört ayrı uluslararası davada mahkeme kuruluna başkanlık yaptı.

I.  Dünya Savaşı’na barışçı bir tutumla karşı çıktı. Savaştan sonra devletler hukukunda bir yeniden doğuşa gerek olduğu düşüncesine vardı. Bu yöndeki düşüncelerini Das Völkerrecht nach dem Kriege, (“Savaş Sonrası Devletler Hukuku”) adlı yapıtında ele aldı. 10 Eylül 1919’da İtilaf Devletleri’yle Avusturya Cumhuriyeti arasında imzalanan ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun çöküşünün onaylandığı Saint-Germain Antlaşmasından önceki görüşmelere danışman olarak katıldı, ancak eşit barış koşulları için harcadığı çabalar sonuçsuz kaldı. 25 Ekim 1919’da son Avusturya İmparatoru I. Karl tarafından başbakanlığa atandı ve 11 Kasım’da imparatorun tahttan çekilmesiyle Avusturya İmparatorluğu’nun sona erişine değin süren kısa zamanda bu görevde kaldı. Bu tarihten sonra emekliye ayrılan Lammasch kısa bir süre sonra öldü.

•    YAPITLAR (başlıca): Auslieferungspflicht und Asylrecht, 1887, (“Suçluların Geri Verilmesi Zorunluluğu ve Sığınma Hakkı”); Grundriss des österreichischen Strafrechts, 1899, (“Avusturya Ceza Hukukunun Ana Hatları”); Die Fort-bildung des Völkerrechts durch die Haager Konferenz, 1900, (“La Haye Konferansı Yoluyla Devletler Hukukunun Gelişimi”); Das Völkerrecht nach dem Kriege, 1917, (“Savaş Sonrası Devletler Hukuku”); Der Friedensver-band der Staaten, 1919, (“Devletlerin Barışçı Birliği”); Der Völkerbund, 1919, (“Devletler Birliği”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler