Edebi Şahsiyetler

Heinrich Graetz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GRAETZ, Heinrich (1817-1891)

Alman, tarihçi. Yahudiliğin tarihi üzerine ilk kapsamlı çalışmayı yapmıştır.

31 Ekim 1817’de Xions’ta (bugün Polonya’da Poznan sınırları içinde) doğdu, 1891’de Münih’te öldü. Yahudi bir aileden geliyordu. 18.yy sonunda Hıristiyan ülkelerde Yahudiler’e yurttaşlık hakkı tanınması Yahudiler açısından bir dönüm noktası olmuş, okulların açılması, Aydınlanma Dönemi’nin liberal düşüncelerinin etkisiyle çeşidi konuların tartışılmaya başlaması Almanya’daki Yahudiler arasında da kültürel çelişkilerin ve din kavgalarının doğmasına yol açmıştı. Bu dönemde yetişen Graetz önce Woll-stein’da geleneksel din eğitimi aldı. R.S.Hirsch’in Yahudiliğin temel ilkelerinden vazgeçilmeden yaygınlaştırılması doğrultusundaki görüşlerini benimseyerek 1837’de onunla birlikte çalışmak için Oldenburg’a gitti.

1842-1845 arasında Breslau Üniversitesi’nde doktora çalışması yaptığı yıllar din üzerine katı görüşlerini terkederek Z.Frankel’in pozitif tarih yönelimine yakınlaştığı yıllar oldu. 1853’te bu düşüncelerine uygun biçimde eğitim veren Breslau’daki Yahudi İlahiyat Semineri’ne kabul edildi ve ölümüne değin burada ders verdi. Graetz 1853’te Geschichte der ]tiden von den altesten Zeiten bis auf die Gegenvvart (“Eski Zamanlardan Günümüze Kadar Yahudiler’in Tarihi”) adlı onbir ciltlik kitabının ilk cildini yayımladı. Bu kitap, Yahudi tarihini çeşitli boyutlarıyla sergileyen ilk düzenli çalışma olması açısından önemli bir kaynak niteliğindedir. Ancak dini inançların etkisinde yazıldığı ve tarihsel anlatımda bazı yanlışlıklar içerdiği savlarıyla eleştirilmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Geschichte der Juden von den altesten Zeiten bis auf die Gegenmart, 11 cilt, 1853-1875, (“Eski Zamanlardan Günümüze Kadar Yahudiler’in Tarihi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi