Tarihi Şahsiyetler

Heinrich Glück Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GLÜCK, Heinrich (1869-1930)

Alman sanat tarihçisi. Kubbe strüktürlerin ortaya çıkışma ilişkin araştırmalarıyla tanınmıştır.

11 Temmuz 1889’da Viyana’da doğdu, 24 Haziran 1930’da aynı kentte öldü. Yükseköğrenimini Viyana’da tamamladı. 1914’te Viyana Üniversitesi Sanat Tarihi Enstitüsü’nde Josef Strzygowski’nin asistanı oldu. 1920’de doçentliğe, 1923’te de profesörlüğe yükseldi. 1928’de buradaki görevinden ayrılarak, adı şimdi Avusturya Uygulamalı Sanatlar Müzesi olan, Viyana Sanat ve Endüstri Müzesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Yakındoğu’ya birçok gezi yaptı. Bilimsel araştırmalarım öğretmeni Strzygowski’nin doğrultusunda sürdürdü.

Glück çeşitli konularda birçok kitap ve makale yazmıştır. Bunların arasında yakın ve Uzakdoğu, İslam ve Türk sanatı konulan da bulunmaktadır. Ayrıca Mimar Sinan ile ilgili bir çalışması da vardır. En önemli yapıtı Der Ursprung des römischen und abendlandischen Wölbungsbaues (“Roma ve Batı Mimarlığı’nda Kubbenin Kökeni”) adlı kitabıdır. Burada Avrupa mimarlığının geçmişini ayrıntılı biçimde ele almış, en eski çağlardan, Roman ve Gotik dönem katedrallerine dek kubbenin gelişimini incelemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Alt-Konstantinopel (E.Diez ile), 1920, (“Eski İstanbul”); “Megaron, Hilani, Apadana”, J.Strzygozvski, Kunde, Wesen, Entwicklung, 1922; Die Kunst des İslam, (E.Diez ile), 1925, (“İslam Sanatı”), Proplaen Sanat Tarihi dizisinin 5.cildi; “Die bisherige Forschung über Sinan”, Orientaliscbe Literatur-Zeitung, 1926, (“Bugüne Değin Sinan Üstüne Yapılmış Araştırmalar”); “Die Weltstellung der Türken in der Kunst”, Wiener Beitrage zur Kunst und Kultur Asiens, (2), 1927, (“Türkler’in Sanat Konusunda Dünyadaki Yeri”); Der Ursprung des römischen und abendlandischen Wölbungs-baues, (ö.s.), 1933, (“Roma ve Batı Mimarlığında Kubbenin Kökeni”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler