Edebi Şahsiyetler

Heinrich Böll Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BÖLL, Heinrich (1917 – 16 Temmuz 1985)

Alman romancı ve öykücü. 1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nü almıştır.

21 Aralık 1917’de Almanya’nın Köln kentinde doğdu. Babası marangozdu. Çocukluğu ve gençliği Katolik bir çevrede geçti. 1937’de liseyi bitirince önce bir kitapçı yanında çalıştı, sonra üniversiteye yazıldı. Savaşın başlamasıyla askere alınınca öğrenimi yarıda kaldı. II. Dünya Savaşı boyunca çeşitli cephelerde bulundu. 1942’de edebiyat öğretmeni Annemarie Cech ile evlendi. 1945’te Müttefiklere esir düştü, Amerikan ve İngiliz tutsak kamplarında kaldı. Savaş sona erince Köln’e dönüp yeniden üniversite öğrenimine başladı, ancak bunu sürdürmeyip bulduğu geçici işlerde çalıştı.

1947’de ilk kısa öyküleri yayımlandı. Savaşı ve savaş sonrası yıkıntıları üzerindeki Almanya’yı sıradan insanların yaşadıklarıyla anlatan öyküleri ona kısa zamanda ün kazandırdı. 1949’da ilk romanı Der Zug w ar pünktlich (Trenin Tam Saatiydi) yayımlandı. 1951’den itibaren bağımsız yazarlığı sürdürdü. 1967’de Federal Almanya’nın önde gelen edebiyat ödüllerinden biri olan Büchner Ödülü’nü aldı. 1970-1971’de Federal Alman Pen Kulübü’nün, 1971 -1974’te Uluslararası Pen Kulübü’nün başkanlığını yaptı. 1969’da Alman yazarlarının sendikalaşmasına öncülük etti. 1972’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Başta Hemingway olmak üzere Amerikan kısa öykü anlayışını örnek alan Böll, gerçekçi ve duru anlatımıyla kısa sürede Federal Almanya’nın en çok okunan ve tartışılan, dış ülkelerde en çok tanınan yazarı oldu.

1949’da yayımlanan Trenin Tam Saatiydi, cepheye dönen genç bir askerin öyküsüdür. Gideceği yere kadar günlerce süren yolculuk boyunca genç asker arkadaşlarını anlayamaz, kendisini yalnız ve terkedilmiş hisseder. Arkadaşları, kahraman olarak ölmeyi beklerken iskambil oynayıp fıkralar anlatarak vakit geçirirler. Genç asker cepheye yakm bir kentte tanıştığı genç bir Polonyalı kızla geçirdiği birkaç saat sonucunda savaşın bütün korkunçluğuna karşm gene de insanlar arasında ince duygulara ve teselliye yer olduğunu görür.

İlgili Makaleler