Filozof Biyografileri

Heinrich Ahrens Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AHRENS, Heinrich (1808-1874)

Alman hukuk ve siyaset felsefecisi. Hukuk felsefesinde “idealist -organizmacı” yaklaşımın başlıca temsilcile-rindendir.

14 Temmuz 1808’de Hannover’de doğdu. Göt-tingen Üniversitesi’ni bitirdi. 1830’da hukuk doktoru
oldu. Göttingen, Brüksel ve Graz üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. 1831’de ulusal birlik ve liberal anayasa hedefleri doğrultusundaki devrimci ayaklanmalara katıldı. Demokratik hareketin bastırılması üzerine, ülkesini terkederek Paris’e gitti. 1848 Devrimi sonucunda, yeni bir anayasa oluşturulması için toplanan Frankfurt Milli Meclisi’ne milletvekili seçildi. 1860’ta Leipzig Üniversitesi’nde siyasal bilimler profesörü olan Ahrens, 2 Ağustos 1874’te Salzgitter’ de öldü.

Ahrens’in hukuk felsefesine en önemli katkısı, Alman felsefecisi Krause’nin öğretisini açıklayarak hukukçular arasında yaygınlaştırmasıdır. Krause’ye göre hukuk, doğa, insan aklı ve Tanrı arasında uyum sağlayan ilkelerin bir bütün olarak düzenlenmesidir. Bu ideal uyumun gerçekleştirilmesi doğrultusundaki gelişme biçimlerini ise yasalar belirler. Krause’nin mistisizme kayarak ve teknik terimlerle ortaya koymaya çalıştığı bu idealist organizmacı hukuk felsefesi, Ahrens tarafından daha anlaşılır bir temele oturtuldu. Bu nedenle Ahrens, hukuk felsefesinde belirli bir “doğal hukuk” yaklaşımının temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Ahrens’in hukuk felsefesine bir başka katkısı da doğal hukuk yaklaşımını, devletin toplumsal temellerine uygulamasıdır. Bu bağlamda, mesleklerin doğal gruplaşmaları sonucunda ortaya çıkan korporatif örgütler ile devlet arasındaki organik ilişkileri ayrıntılı bir biçimde incelemiştir.

•    YAPITLAR: Cours de Droit Naturel, 1838, (“Doğal Hukuk Dersleri”); Die Organische Staatslehre auf Phılo-sophisch-anthropologischer Grundlage, 1850, (“Felsefi ve Antropolojik Temeller Üzerinde Organizmacı Devlet Öğretisi”); Naturecht oder Philosophie des Rechts, 1870-1871, (“Doğal Hukuk ya da Hukuk Felsefesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi