Tarihi Şahsiyetler

Havvat bin Cübeyr Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ebû Salih (Ebû Abdiliâh) Havvât b. Cübeyr b. en-Nu’mân el-Ensârî (Ö. 40/660-61 [?]) Sahâbî.

Milâdî 587 yılı civarında doğduğu anla­şılmaktadır. Uhud Gazvesi’nde Ayneyn te­pesindeki okçuların kumandanı olan Ab­dullah b. Cübeyr’in kardeşidir. Evs kabi­lesine mensup olmakla beraber bazı kay­naklarda Benî Hazrec’e nisbet edilmek­tedir. Havvât, Bedir Gazvesi’ne giderken Ravhâ (Safra) denilen yerde ayağı kırıldı­ğından Resûlullah tarafından Medine’ye geri gönderilmiş, bununla beraber ken­disine ganimetten pay ayrılmıştır. Daha sonra cereyan eden bütün gazvelere ka­tılmıştır.

Beni Kurayza Gazvesi’nden önce henüz Hendek Gazvesi devam ederken Havvât, Hz. Muhammed tarafından Kurayzaoğulları hakkında bilgi toplamakla görevlen­dirildi. Yahudilerin topraklarına girip ka­lelerini gözetlemeye başladı. Fakat bir ak­şam vakti yorulup uykuya daldığı sırada bir yahudi onu yüklenip kaleye götürdü. Ancak bir müslüman casusu yakaladığını haber verdiği sırada Havvât onun belin­deki baltayı çekip kendisini öldürdü. Ya­kalanmadan Medine’ye dönünce başın­dan geçen olayları Cebrail’in Resûl-i Ek­rem’e haber verdiğini, müslümanların da bütün olup bitenleri öğrendiğini gördü. Hz. Peygamber’in onu Benî Kurayza yahudilerine barış tek­lifiyle gönderdiği, fakat onların buna ya­naşmadıkları da belirtilmekte, Havvât ile birlikte Kurayzaoğullan’na giden he­yet arasında Sa’d b. Muâz, Sa’d b. Ubâde ve Abdullah b. Revâha’nın da bulunduğu kaydedilmektedir.

Sahâbîlerin Hz. Peygamber ile beraber yaptıkları bir yolculuk sırasında Merrüz-zahrân’da mola verildiği esnada bir grup kadını gören Havvât kılık değiştirerek on­ların arasına katıldı. O sırada çadırından çıkan Resûl-i Ekrem kendisini farkedip yanına çağırdı. Başına geleceklerden kor­kan Havvât kaybolan devesini aradığını söyledi. Onun bu sözüne inanmış görü­nen Resûlullah daha sonra ona rastladık­ça, “Şu kaybolan deveden ne haber?” di­ye kendisine takılırdı. Bu imalı sözlerden çok utanan Havvât bir defasında, müslüman olalı beri o devenin artık hiç kaybol­madığını söyleyince Hz. Peygamber ona üç defa. “Allah sana merhametiyle mua­mele etsin!” diye dua etti.

Havvâfın güzel sesli bir şair olduğu bi­linmektedir. Hz. Ömer’le birlikte hacca giderken aralarında Ebû Ubeyde b. Cer­rah İle Abdurrahman b. Avf gibi sahâbîlerin de bulunduğu kafile İçinde seher vak­tine kadar kendi şiirlerinden meydana gelen şarkılar okuduğu belirtilmektedir. Onun Sıffîn Savaşı’nda Hz. Ali’nin safla­rında yer aldığı rivayet edilir.

Havvât Resûl-i Ekrem’den birkaç hadis rivayet etmiş, kendisinden de Abdurrah­man b. Ebû Leylâ. Atâ b. Yesâr ve kendi oğlu Salih rivayette bulunmuştur. Haya­tının son yıllarında gözlerini kaybeden Havvât b. Cübeyr 40 (660-61) veya 42 (662-63) yılında Medine’de vefat etmiş­tir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler