Nedir ?

Hashimoto Tiroditi Nedir, Belirtileri, Tedavisi, Hakkında Bilgi

Hashimoto tiroiditi vücudun kendi koruma sisteminin tiroid hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden kat kat fazladır (10:1 ila 20:1) ve genellikle 45 ila 65 yaşı arasında rastlanır.

Bu hastalık Kuzey Amerika da hipotiroidin başlıca sebebidir ancak Avrupa ülkelerinde bir diğer bağışıklık sistemine dayalı tiroid bozukluğu olan Ord tiroditi daha sık görülür.

Belirtiler

Hashimoto tiroiditi’nin belirtileri hipotiroid ve guatr belirtilerine benzer. Hastalık başlangıcında hiç bir belirti olmayabilir. Ancak TSH 3 den fazla olunca yani tiroid yetmezliği gelişmeye başlayınca kilo alma, halsizlik , yorgunluk, elde ve yuzde şişma, adet bozuklugu, kabızlık, saç dökülmesi olabilir.

Tedavi

Tedavi günlük olarak thyroxine alımı ile yapılır. Dolaşım sistemindeki thyroxine seviyelerini acil olarak artırmak için hastaya thryoxine liothronine’in sodyum tuzu verilir. Hashimoto hastalığı tedavisinde TSH düzeyine bakılarak levotiroksin doz ayarlaması yapılır. İyotsuz tuz yemek gerekir. Tedavi için bir endokrin uzmanına başvurmalıdır. Kanda selenyum düzeyi ölçülmeli ve eger düşükse yani 80 altında ise selenyum doktorunuzun önerisine göre alınmalıdır.