Kimdir

Hasan Tahsin Görgülü kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Hasan Tahsin Görgülü kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (d. 1878-ö. 1957) Berber Destanı’nın yazarıdır. Ermenek’te doğdu. Ailesi Müftüzâdeler diye bilinir. Medrese tahsili gören Görgülü, beş altı yıl kadar Konya Genel Meclisi ve Vilayet Encümeni Azalığı’nda bulun­du. 16 dörtlükten oluşan Divlek Destanı var­dır. Günlük ve hoşuna giden olaylar için destan yazmakla meşhur oldu. Özellikle Cumhuriyet’in yıldönümleri için 1935, 1936 ve 1937 yıllarında yazmış olduğu destanlar, onun bir destan şairi olduğunu gösterir.

Konya’da yaşayan Balkan göçmeni Berber Hasan Usta’yı övdüğü 38 dörtlükten oluşan ve üç kıtası aşağıda verilen Berber Destanı oldukça önemli­dir:

Geldi mi bir kere divlek zamanı, Sabrı biter nefsin, kalmaz fermanı, Almakçün beklerim fursat amânı, Feda olsun canım tatlı divleğe. Var iken anbarda iki, üç, beşi, Alırım yanıma daha on beşi, Sonra da bulurum kırk, elli beşi, Feda olsun canım tatlı divleğe.

Hatunsaray malı her yerde makbul, Kaçar Ömer cinsi şekerden mâmul, Yakında mi’deme girmesi me’mul, Feda olsun canım tatlı divleğe.

Aziz AYVA

Kaynak: Ahi Ansiklopedisi, 1. cilt, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ankara, 2014

İlgili Makaleler