Edebi Şahsiyetler

Hasan Tahsin Efendi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HASAN TAHSİN EFENDİ (1851-1916)

Türk, hattat. Sülüs ve nesih yazıda tanınmıştır.

Tokat’ta doğdu, İstanbul’da öldü. Öğrenimini İstanbul’da yaptı. Bayezid Camii’nde verilen din derslerine devam ederek Şeyhülislamlık Dairesi memurlarından Kayserili Derviş Ali Rızâ Efendi’den icazet (diploma) aldı. Sonra Sadrazam Ali Paşa’nın Mercan Ağa mahallesi yakınında yaptırdığı Yâkub Ağa Camii’ne imam ve hatip atandı. Rüşdiyelerde (ortaokul) Arapça ve hat (güzel yazı) hocalığı yaptı. Bayezid Genel Kitaplığı’nda önce müdür yardımcılığına, daha sonra da müdürlüğe getirildi ve ölümüne değin bu görevde kaldı.

Hasan Tahsin Efendi güzel yazıya medrese öğrenimi sırasında ilgi duyarak önce Muhsinzâde Abdullah Bey’den sülüs ve nesih yazıları öğrendi ve icâzet aldı. Ayrıca Abdullah Bey’in de öğretmeni olan ünlü hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den de ders aldı. Her iki öğretmeni gibi o da, klasik Türk sülüs ve nesihinin en ünlü hattatı Hâfız Osman’ın yolunda yürüdü.

Birkaç Kuran ve çok sayıda kıt’a (bir sayfalık yazı) yazmıştır. Yapıtlarından birkaç levha bugün İstanbul Üniversitesi Kütüphanesindeki Ibnülemin Mahmud Kemal inal koleksiyonundadır. Bilinen celî yazısı (büyük boy yazı), İstanbul’da Çadırcılar yakınında bulunan Sarnıçlı Han’ın yazıtıdır. Yetiştirdiği öğrenciler üstüne fazla bir bilgi yoktur. Yalnız bilgin İbnülemin M.K.İnal ile bir akrabasının ondan güzel yazı dersleri ve icazet aldıkları bilinmektedir. Hasan Tahsin Efendi hattan başka müzik ve şiirle de uğraşmıştır.

•    KAYNAKLAR: İ.M.K.İnal, Son Hattatlar, 1970.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler