Tarihi Şahsiyetler

Hasan Çelebi Lagari Kimdir, Hayatı, Buluşu, Hakkında Bilgi

Hasan Çelebi Lâgarî. IV. Murad döneminde barut macunundan hazırlanmış fişekler vasıtasıyla uçtuğu rivayet edilen Osmanlı sanatkârı.

Hayatı hakkındaki bilgiler, çağdaşı Ev­liya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde an­lattıklarına dayanır. Evliya Çelebi’ye göre 1042 (1632-33) yılında, IV. Murad’ın kızı Kaya Sultan’ın doğumu münasebetiyle yapılan şenlikler sırasında 50 okka barut macunundan yedi kollu bir fişek icat et­miş, “Padişahım, seni hudâya ısmarla­dım, îsâ nebî ile konuşmaya gidiyorum” diyerek Sarayburnu’nda IV. Murad’ın hu­zurunda fişeğe binmiş, yardımcılarının fişeği ateşlemesiyle havaya yükselmiştir; havada iken yanındaki fişekleri ateşleyin­ce denizin yüzü aydınlanmış, büyük fişeğinin barutu kalmayıp yere doğru dü­şerken de ellerindeki kartal kanatlarını açıp Sinan Paşa Köşkü önünde denize in­miştir. Oradan da yüzerek padişahın hu­zuruna gelmiş ve, “Padişahım, îsâ nebî sana selâm etti” diyerek şaka yapmıştır. Sultan Murad Hasan Çelebi’ye 1 kese ak­çe vermiş, ayrıca onu 70 akçe yevmiye ile sipahi yazdırmıştır. Yine Evliya Çele­bi’nin belirttiğine göre daha sonra Kı­rım’a Selâmet Giray Han’ın yanına giden Lâgari orada vefat etmiştir.

“Yâr-ı gâr-ı sâdıkımız” demesinden Ev­liya Çelebi’nin yakın dostlarından olduğu anlaşılan Hasan Çelebi’nin barutun itme gücüne dayalı, tepki prensibiyle çalışan iptidai bir füze ile havaya yükselerek ya­vaşça denize inme hadisesinin. Evliya Çe­lebi’nin anlattıklarına dayanılarak yapı­lan hesaplamalar neticesinde mümkün olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu he­saplamalara göre Lâgarînin bu iptidai ro­ketle 250 m. kadar havaya yükselmiş ola­bileceği. “Deniz yüzünü aydınlattı” şek­lindeki ifadeden burada iken ateşlediği öteki fişeklerle muhtemelen yönünü de­ğiştirdiği, iki elinde tuttuğu kartal kana­dı şeklinde tasvir edilen şeyin bir nevi pa­raşüt vazifesi gördüğü ve bu sayede ya­vaşça denize indiği anlaşılmaktadır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler