Edebi Şahsiyetler

Harley Granville-Barker Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GRANVILLE-BARKER, Harley (1877-1946)

Ingiliz tiyatro oyuncusu, yönetmen ve eleştirmen. İngiliz ulusal tiyatrosunun oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.

25    Kasım 1877’de Londra’da doğdu, 31 Ağustos 1946’da Paris’te öldü. İlköğrenimini özel öğretmenlerle yaptı. On üç yaşında sahneye çıktı. On altı yaşında ilk oyununu yazdı. 1897’de Berte Thomas ile birlikte yazdığı The Weather Hen (“Hava Tavuğu”) profesyonel bir tiyatro grubu tarafından oynandı. Sonraki dokuz yıl boyunca gezici tiyatro gruplarıyla çalıştı. 1899’da yazdığı ilk önemli oyunu The Marry-ing of Ann Leete (“Ann Leete’m Evlenmesi”) bu sırada sahnelendi. 1904’te Court Theatre’ın yönetiminde görev aidi. Kendi oyunlarının yanı sıra lbsen, Maeterlinck, Galsworthy, Mansfield ve Shaw’un yapıtlarının da sahnelenmesini sağlayarak adım duyurdu. 1910’da oyunculuğu bıraktı. 1912’de Savoy’da gerçekleştirdiği The Winter’s Tale (Kış Masalı) ve Tıvelfth Night’tzkı (On İkinci Gece) yorumlan, Shakespeare oyunları geleneğinde önemli yenilikler olarak nitelendi. II.Dünya Savaşı sırasında bulunduğu Paris kenti, Almanlar tarafından işgal edilince 1940’ta Ispanya’ya, sonra da ABD’ye geçti, savaş bitince Paris’e geri döndü ve ölümüne değin burada kaldı.

Granville-Barker, İngiliz tiyatrosunda oyuncu, yönetmen ve eleştirmen olarak özel bir yer edinmiştir. Bazı İngiliz oyun yazarlarının etkisinde kalmış, Shaw gibi düşünce oyunları yazmış, Galsworthy gibi toplumsal sorunlara eğilmiştir. Onu çağdaşlarından ayıran en önemli özellik iç harekete verdiği önemdir. Bu iç hareketi, kişilerin kendi yönelimlerini sorguladığı ahlaksal ya da ruhsal bir savaşım olarak tanımlar. Yapıtlarında gerçek kişileri abartmadan, saptırmadan ortaya koymuştur. Oyunlarındaki diyaloglar çok başarılıdır. Kişileri, neredeyse müzikal denilebilecek bir dille konuşur. Kimi eleştirmenlerce döneminin en iyi oyun yazarı olarak kabul edilmişse de, yapıtları sahnede çok büyük bir başarı sağlayamamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Family of The Olroyds, 1895, (“Oiroyd Ailesi”); The Weather Hen or Invertabrata (B.Thomas ile), 1897, (“Hava Tavuğu ya da Invertabra-ta”); The Marrying of Ann Leete, 1902, (“Ann Leete’in Evlenmesi”); The Voysey Inheritance, 1905, (“Voys’ey’in Mirası”); The Madras House, 1910; Farewell to The Theatre. 1916, (“Elveda Tiyatro”); A Hundred Years Old, 1927, (“Yüz Yaşında”); Love Passes By, 1932, (“Aşk Gelir Geçer”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler