Tarihi Şahsiyetler

Hanzale bin er-Rebi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Rib’î Hanzale b. er-Rebî’ b. Sayfî el-Useyyidî et-Temîmî (ö. 45/665 [?]) Hz. Peygamber’e kâtiplik yapan sahâbî.

Temîm kabilesinin Üseyyidoğulları ko­luna mensuptur. Câhiliye devri şair ve ha­tiplerinden Eksem b. Sayfi’nin kardeşi­nin oğlu ve ashaptan Rebâh (Riyâh) b. Rebî’in kardeşidir. Hz. Peygamber’e vahiy kâtipliği yaptığı için “Hanzaletü’l-kâtib” veya sadece “Kâtib” diye anılır. Resûl-i Ek­rem’in diğer yazışmalarında da ona kâ­tiplik yaptı. Mekke’nin fethine katılan Hanzale’yi Resûlullah, Tâif Muhasarası’nda barış İsteyip istemediklerini öğrenmek için Tâif halkına elçi olarak gönderdi. Hz. Ebû Bekir döneminde de kâtiplik görevi­ne devam eden Hanzale, Irak bölgesinde Sâsânîler’e karşı yapılan savaşta Hâlid b. Velîd kumandasındaki orduya katıldı. Hâ­lid onu ganimetleri halifeye ulaştırmakla görevlendirdi. Hz. Ömer döneminde Kâdisiye ve Nihâvend savaşlarına katıldı. Hz. Osman’ın muhasara edilmesi üzerine Mı­sırlı muhasaracılara karşı Medineliler’e yardımda bulunulmasını teşvik etti. Hz. Osman’ın şehâdetinden sonra fitneden uzak kalmak düşüncesiyle Cemel Vak’ası ve Sıffîn Savaşı’na katılmadı. Kûfe’ye yer­leşmekle beraber Hz. Osman’a yapılan hakaretlere bir tepki olmak üzere bura­dan ayrıldı. Fırat ile Habur nehri arasın-da bulunan Karkisiyâ şehrine yerleştiği ve 45 (665) yılında burada vefat ettiği tah­min edilmektedir. Onun Hz. Ömer döne­minde (634-644) veya 50 (670) yılında öldü­ğü de rivayet edilmektedir. Hanzale’nin Uhud’da şehid olduğunu söyleyen Diyarbekrî’nin onu Hanzale b. Ebû Âmir ile karıştırmış oldu­ğu anlaşılmaktadır.

Hz. Peygamber Hanzale’den unuttuğu hususları kendisine hatırlatmasını ister, bazan da mührünü ona bırakırdı. Bir ara, Resûl-i Ekrem’den ayrı kaldığı zamanlar­da onun yanında iken aldığı manevî hazzı duyamadığı için kendisinin münafık ol­duğunu düşünmüş ve bu durumu önce Ebû Bekir’e, daha sonra Hz. Peygamber’e bildirmişti. Hz. Peygamber de insanın her zaman aynı manevî seviyede bulunama­yacağını belirterek bu durumun münafık­lık alâmeti olmadığını söylemiştir.

Ebû Osman en-Nehdî, Yezîd b. Abdul­lah eş-Şıhhîr, Kays b. Züheyr ve Hasan-ı Basrî gibi kişiler Hanzale’den hadis riva­yet etmişlerdir. Ondan nakledilen iki ha­dis Müslim’in el-CâmFu’ş-şahîh”i ile Tir­mizî, Nesâî, İbn Mâce’nin sünenlerinde ve Ahmed b. Hanbel’in ei-Müsned’inde yer almaktadır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler