Nedir ?

Hanta Virüsü Nedir, Hakkında Bilgi

Hantavirüs, Bunyaviridae ailesinden bir virüstür. Bu grupta 7 virüs bulunur: Bunyavirüs, Phlebovirüs, Nairovirüs, Tospovirüs, Orthobunyavirüs, unclassified bunyavirüs ve Hantavirüs.

Hantavirüs ismi Dr. Lee Ho-Wang tarafından Hantaan virusunun (Kore kanamalı ateşine yol acan virus) izole edildigi Hantan Irmagı‘ndan gelmektedir. Hantaan virusu ile iliskilendirilen hastaliga Kore kanamalı ateşi (artik kullanilmiyor) veya Dünya Sağlık Örgütü tarafindan kabul edilmis ismi ile böbrek sendromlu kanamalı ateş adi verilir.

Nasıl bulaşır

Hantavirus’un taşıyıcısı pamuk faresi adı verilen Sigmodon hispidusdur. Bu farenin anavatanı Güney, Orta ve Kuzey Amerika’dir ve Türkiye’de gorülmez.Bu nedenle ulkemizde Hantavirus bulunma sıkığı cok azdir. Bu fare kirsal bolgelerde yasar ve ancak sehirlere ulastiginda insanlar icin bir tehlike arzeder. Farelerin kendileri virusten etkilenmezler. Bu yuzden hastalik hakkinda labaratuvar deneyleri ile cok fazla bilgi edinilememektedir.


Pamuk faresi Sigmodon hispidus bir hantavirus taşıyıcısıdir ve kırsal bolgelerde ve kentlerde insanlar icin bir tehlike teskil ederler.

Görüldüğü yerler

Hantavirus genel olarak çok yaygın olmayan bir virustur. En cok görüldüğü yerler Guney ve Kuzey Amerika’dir. Ayrica Çin, Kore, Rusya’da da rastlanmaktadir. Dünyada en sık goruldugu yerler Arjantin, Sili, Brezilya, ABD, Kanada ve Panama’dir.

Biyolojik silah olarak Hantavirus

Kore kanamali atesi (Hantavirus) ABD tarafindan muhtemel bir biyolojik savas araci olarak arastirilan bir duzine hastalik yapici arasindan, üç kanamali ateşten birisidir. Daha sonra biyolojik savas programi durdurulmustur (1975).

İlgili Makaleler