Edebi Şahsiyetler

Hans Mayer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAYER, Hans (1907 – 19 Mayıs 2001, Tübingen)

Alman edebiyat eleştirmeni, deneme ve inceleme yazan. Çalışmalarında edebiyata toplumsal açıdan yaklaşmıştır.

19    Mart 1907’de Köln’de doğdu. Köln, Berlin ve Bonn’da siyasetbilim ve hukuk öğrenimi gördü. Doktorasını tamamladıktan sonra Strasbourg, Paris, Zürich ve Cenevre’ye gitti. Orada Rockefeller Ensti-tüsü’nün sağladığı olanakla tarih ve edebiyat tarihi alanlarında çalışmalar yaptı. 1945’te Frankfurt Rad-yosu’nda yönetici olarak çalıştı. 1947’de Frankfurt Üniversitesi’nde Alman edebiyatı konusunda dersler verdi. Ertesi yıl Leipzig Üniversitesi’nde profesör oldu. Aynı yıllardan başlayarak Georg Büchner, Heinrich von Kleist, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Richard Wagner gibi sanatçıların monografilerini ve çeşitli ülke edebiyatları üstüne denemeler yazdı. Halen (1985) Hannover Üniversitesi’nde ders vermektedir.

1946’da yayımlanan Georg Büchner und, seine Zeit (“Georg Büchner ve Çağı”) adlı yapıtı,Woyzeck’ iri yazarı üstüne yazılmış incelemelerin en ilgi çekicilerinden biridir. Ansichten zur Literatür der Zeit (“Çağın Edebiyatı Üstüne Görüşler”) ise ona önde gelen edebiyat eleştirmenleri arasında önemli bir yer sağlamıştır. Mayer ele aldığı konuları tarihsel süreç ve toplumsal koşullar içinde incelemiş, yapıtlarında açık, seçik, yalın bir dil kullanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Georg Büchner und seine Zeit, 1946, (“Georg Büchner ve Çağı”); Thomas Mann, Werk und Entıvicklune, 1950, (“Thomas Mann, Yapıtları ve Gelişimi”); Stuaien zur deutschen Literaturgeschichte, 1954,  (“Alman Edebiyat Tarihi Üstüne Çalışmalar”); Von Lessing bis Thomas Mann, VJandlungen der bürgerlichen Literatür in Deutschland, 1959, (“Lessing’den Thomas Mann’a Alman Burjuva Edebiyatında Değişmeler”);fierto/î Brecht und die Tradition, 1961, (“Bertolt Brecht ve Gelenek”); Ansichten zur Literatür der Zeit, 1962, (“Çağın Edebiyatı Üstüne Görüşler”); Dürrenmatt und Frisch, 1963, (“Dürrenmatt ve Frisch”); Georg Büchner, Woy-zeck, Dichtung und VVirklichkeit, 1963, (“Georg Büchner, Woyzeck, Şiir ve Gerçek”); Zur deutschen Literatür der Zeit, 1967, (“Çağdaş Alman Edebiyatı Üstüne”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler