Tarihi Şahsiyetler

Hans Geiger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GEIGER, Hans Wilhelm (1882-1945) Alman, fizikçi. Radyoaktif ışınların saptanma ve sayılmasına yarayan bir sayaç geliştirmiş, radyoaktiflikle ilgili duyarlı ölçümler yapmıştır.

30  Eylül 1882’de Neustadt’ta doğdu, 24 Eylül 1945’te Potsdam’da öldü. Münih ve Erlangen üniversitelerinde fizik okuyan Geiger, 1906’da Erlangen Üniversitesi’nden doktorasını aldı ve İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1912’de Berlin’de yeni kurulan Physikalisch-Technische Reichsanstalt’m yöneticiliğine getirildi. I. Dünya Savaşı sırasında cephede bir topçu birliğine katılan Geiger, 1925’te Kiel, 1929’da da Tübingen Üniversitesi’nde fizik profesörlüğü ve araştırma yöneticiliğine getirildi. 1936’da da Berlin’de Technische Hochschule’nin fizik kürsüsünün başkanı oldu.

Manchester’de asistanlığını yaptığı Arthur Schuster’in (1851-1934) emekliye ayrılması üzerine Rutherford ile çalışmaya başlayan Geiger, 1908’de radyoaktif bozunmalardaki istatiksel davranışın, rastlantısal olayların olasılık hesabına uyduğunu gösterdi. Aynı yıl Rutherford ile birlikte alfa parçacıklarının elektrik yüklerini saptamaya çalışırken, özel bir iyonlaşma odası geliştirdi. İleride Geiger-Müller sayacının temelini oluşturan bu düzenekte bir alfa parçacığı, alçak basınç ve yüksek gerilim altında tutulan bir gazda bir molekülü iyonlaştırmakta, yük kazandığından katot ucuna doğru hızla giden bu molekülün neden olduğu ikincil iyonlaşma ise elektrik akımına yol açmaktaydı. Bir elektrometre ve gazın içindeki bir iletken tel aracılığıyla ölçülen bu akımın yeğinliği alfa parçacıklarının miktarına bağlı olduğundan, belirli bir süre içinde bir radyoaktif kaynaktan salınan alfa parçacıklarını saymak olanaklıydı.