Edebi Şahsiyetler

Hans Erni Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ERNI, Hans (1909) İsviçreli ressam ve grafikçi. Duvar ve kitap resimleriyle ün yapmıştır.

21 Şubat 1909’da Lucerne’de doğdu. Mimarlık öğrenimi görmesine karşın, çalışmalarını resim alanında sürdürdü. 1928’de Paris’e gitti ve Academie Julian’de resim kurslarına katıldı, bir yandan da Louvre’da büyük ressamların yapıtlarını kopya etti. Daha sonra çağdaş resme ilgi duydu ve 1930’ların başında kurulan Abstraction-Creation (Soyutlama-Yaratma) grubuna katıldı. Başta Lucerne, Paris ve Berlin olmak üzere çeşitli yerlerde haritacı ve teknik ressam olarak çalıştı. Daha sonra Avrupa, Afrika ve Hindistan’ı dolaştı, bu ülkelerin yerel sanatlarından etkilendi. Mozart ve Stravinski gibi bestecilerin Salzburg ve Zürih operalarında sergilenen yapıtları için sahne dekoru ve kostümler hazırladı. Başta Fransa, İngiltere, Polonya, ABD ve Japonya olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki toplu sergilere katıldı. 1953’te Uluslararası del Mare Bienali’nde ödül aldı. 1976’da Seedam Pfaffikon Kültür Merkezi’nde bir toplu sergi açtı. 1977’de Hans Erni Fonu kuruldu.

Hans Erni, resim, seramik, taşbaskı ve tekstil alanlarında çalışmış, birçok gravür, afiş, pul ve madalya gerçekleştirmiştir. Yapıtlarında, yetkin bir teknik ve kompozisyon bütünlüğü izlenir. Çalışmalarında genellikle sulandırılmış mürekkep ve boya kullanmıştır. Başta Neuchâtel Etnoğrafya Müzesi, Zürih’teki Federal Teknoloji Enstitüsü Endüstri Araştırmaları Bölümü ve Lucerne tren istasyonu olmak üzere birçok yapı için duvar panoları hazırlamıştır. Ayrıca Platon, Sophokles, Virgil, Homeros gibi klasik yazarlarla Albert Schweitzer ve Voltaire’in kitaplarını resimlemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Duvar resmi: Three Graces of Lucerne, 1935, Lucerne Tren İstasyonu; Creative Energy, 1946, (“Yaratıcı Enerji”), İngiliz Mimarlar Krallık Enstitüsü, Londra; Conquest of Man, 1954, (“İnsanın Zaferi”), Etnoğrafya Müzesi, Neuchâtel.

• KAYNAKLAR: C.Burckhardt, J.Hans Erni, 1964; C.Roy, Hans Erni, 1955.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler