Kimdir

Hans Christian Andersen kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Hans Christian Andersen kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1805 – 1875) Danimarkalı yazar. Geleneksel peri masalına yeni bir içerik kazandır­mış, her ülkeden değişik kuşakların severek okuduğu ürünler vermiştir. Danimarka’da küçük bir kasaba olan Odense’de doğdu. Babası yoksul bir kunduracıydı. Büyükanne­sinin anlattığı Danimarka halk kültürünün ürünleri olan masalları, efsaneleri, korkutucu hikâyeleri dinle­yerek büyüdü. Kendisine içinde yaşadığı kötü koşul­lardan kurtulmaya çabalamasını öğütleyen babası öldüğünde, on bir yaşındaydı. Yaşadığı kasabanın yoksul çocukları eğitmek için kurulmuş okulunu türlü acılar içinde bitirdi. 1819’da ün ve para kazan­mak amacıyla Kopenhag’a gitti. Bale, müzik ve tiyatro oyunculuğunda şansını denedi; ama yoksul­luktan kurtulamadı. Ancak Kopenhag Operası yöne­ticilerinden Jonas Collin’in dostluğunu kazandıktan sonra belirli bir sanatçı çevresine girmeyi başarabildi.

Andersen, ilk kez 1827 yılında yayımlamaya başladığı şiirleri ve 1829’da sahnelenen bir oyunuyla adını duyurdu. Daha sonra Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Türkiye’yi de kapsayan uzun gezilere çıktı. Bu dönemde her biri büyük ilgi çeken çeşitli aşk maceraları yaşadı. Üstü örtülü bir biçimde özyaşamını anlattığı romanlarını bu sıralar yayımla­dı. 1835 yılında dünya çapında ününü borçlu olduğu Eventry’nin (Andersen’den Masallar) ilk dizisini yayımladı. Bunu 1839 ve 1845’de yayımlanan diğer kitapları izledi. Andersen bu masalları 1872’ye değin her yıl düzenli olarak yazdı. 4 Ağustos 1875 günü Kopenhag’da öldüğünde yazdıkları on beş dile çevril­mişti.

Andersen tüm çabalarını iyi bir romancı, oyun yazarı olabilmek için harcamasına karşın, bugün yalnızca yazdığı çocuk masallarıyla anılmaktadır. Öteki türlerde yazdıkları ülkesindeki dar bir okur çevresinin dışında pek bilinmez. Bir yazar olarak adını duyurmasına yol açan ilk kitaplarından Fodrejse fra Holmens Kanal til Ostpyntenof Amager i aarene 1828 og. 1829 (“1828 ve 1829 yıllarında Holmen Kanalından Amager Adasının Doğu Ucuna Bir Yürü­yüş”) ve O.T. adlı romanları da Alman yazar E.T.A. Hoffman’ın etkisinde yazılmış fantastik öykülerdi. Bugün bu çalışmaları asıl yapıtları olan Andersen’den Masallar’a uzanan bilinçsiz bir hazırlık dönemi olarak değerlendirilmektedir. 1835 yılında yazdığı ilk masal , dizisinde yer alan masallar halk söylencelerinden kaynaklanan, ancak bunlardaki geleneksel değer yar­gıları yerine gerçekçi ahlak dersleri çıkaran özgün bir türün belirtilerini taşıyordu. “Prenses ve Nohut”ta aristokrat züppeliğine yöneltilen eleştiriyi, “Bülbül” de belirli çevrelerin gerçek sanatla ucuz kopyaları arasındaki nitelik farkını önemsememesinin yazarda yarattığı tepkileri, “împarator’un Yeni Giysileri”nde hemen her yönetimde görülebilecek ucuz demagojile­rin alaya alınmasını görmemek olanaksızdır. Ander-sen’in kimi masalları iyilik ve güzelliğin ergeç kötülü­ğü yeneceğine ilişkin bir güven duygusu taşırsa da, birçoğu derin bir kötümserlik ve mutsuz sonlar içerir. “Teneke Asker” sevginin her zaman karşılık bulama­yacağının hüzün dolu bir anlatımıdır. “Küçük Kibritçi Kız”da yoksulluğun yarattığı acıklı son, kibritçi kızın ölürken gördüğü mutlu düşlerle daha da vurgu­lanır. Özel hayatının kişisel eksiklik duygularından kaynaklanan kimi karşılanamamış özlemlerini değişik biçimler içinde yansıttığı bazı masalları ise, ancak yetişkinlerin kavrayabileceği inceliklerle örülmüştür.

Yaşamda karşılaşılan gerçekleri herhangi bir ya­zarın imgeleminde yarattıklarından çok daha üstün tutan Andersen, bu anlayışıyla halk masallarına yeni bir tutum getirmiş, ayrıntıları kaçırmayan gözlem gücü ve günlük konuşma dilini masal diliyle çok iyi kaynaştırmasıyla yeni bir çığır açmıştır. Genellikle “peri masalı” diye adlandırılan tür onunla yeni bir anlam kazanmış, çocukların oyalandığı içi boş anlatı­lar olmaktan kurtulmuştur. Andersen yazdığı masal­larla hemen her ülkeden değişik kuşaklardaki çocuk­ların düş gücünü yaratıcı bir biçimde geliştiren, ilk edebiyat deneyimlerini sağlayan değerli bir “masal babası “dır.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 14. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler