Filozof Biyografileri

Hans Berger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BERGER, Hans (1873-1941)

Alman psikiyatri bilgini. İnsan beyninin biyoelektrik etkinliğini kaydetmeyi başararak, elektroansefalografinin temelini atmıştır.

21 Mayıs 1873’te Bavyera’da Coburg yakınındaki Neuses’te doğdu. Doktor bir baba ile özellikle “ruh ve beden ilişkisi” konusunda okumaya meraklı bir annenin oğluydu. Ailesinin verdiği “Johannes” adını yetişkin yaşa geldiğinde “Hans” olarak değiştiren Berger, Coburg Lisesi’ni bitirdikten sonra astronomi öğrenimi yapmayı tasarlıyordu. Ancak askerliği sırasında yaşadığı ilginç bir olay Berger’in gelecekle ilgili tasarılarım değiştererek bilimsel yaşamına yeni bir yön verdi: Ordu birliğinde ata binerken büyük bir kaza atlatmış, aynı gece babasından sağlığım soran bir telgraf almıştı, çünkü kız kardeşi belirli hiçbir neden yokken Berger’in tehlikede olduğu duygusuna kapılıp aileyi telaşlandırmıştı. Bu olay üzerine Berger astronomiden vazgeçip psikiyatriye yöneldi ve 1892’de Jena Üniversitesi’nde öğrenime başladı. O yıllarda Freud’un “rüya yorumları” yalnız bilim çevrelerinde değil halk arasında da geniş bir ilgi uyandırmıştı.

1897’de Jena Üniversitesi’nden doktorasını alarak, 1900’de aynı üniversitenin psikiyatri kliniğinde çalışmaya başlayan Berger, 1906’da profesörlüğe, 1919’da psikiyatri bölümü başkanlığına, 1927’de rektörlüğe getirildi ve 1935’te “Emeritus profesör” sanı aldı. Hitler döneminin ve II. Dünya Savaşı’nın tüm acılarına tanık olan Berger, 1 Haziran 1941’de Thüringen’deki Bad Blankenburg’ta bir melankoli nöbeti sonucunda intihar etti.

İlgili Makaleler