Edebi Şahsiyetler

Hans Baldung Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BALDUNG-GRIEN, Hans (1484-1545)

Alman ressam. Geleneksel Alman konularını plastik bir dil ve karamsar bir hava içinde işlemiştir.

Schwâbisch-Gmünd’te doğdu. Grien (yeşil) takma adı Strasbourg’da geçirdiği dönemden kalmadır. 1503 dolaylarında Nürnberg’te Albrecht Dürer’in öğrencisi olarak çalıştığı sanılmaktadır. 1507 sıralarında gerçekleştirdiği çeşitli vitray tasarımlarının yanı sıra, Ulrich Pinder Basımevi’nin çıkardığı kitapları resimlemeye başladı. 15Q9’da Strasbourg’a gitti, başarılarından dolayı kendisine kentin hemşehriliği verildi. 1511’de atölyesini Freiburg’a taşıdı. Burada kaldığı beş yıl süresince en olgun yapıtlarını gerçekleştirdi. Freiburg Katedrali’ne yaptığı ünlü mihrap resmi ve portrelerinin en güçlüleri ile sanatında büyük bir yer tutan tahta baskılarının büyük bir bölümü bu dönemin ürünleridir. 1516’da yeniden Strasbourg’a döndü ve yaşamının sonuna değin burada kaldı. 1545’te öldü.

Baldung yapıtlarında yer yer Dürer’in, Matthias Grünewald’ın, Lucas Cranach’m, yaşamının sonlarına doğru da İtalyan sanatının etkisi altında kalmıştır. Buna karşın, trajik duyguları, çeşitli ruhsal konumları bireysel bir biçimde ele aldığı kendine özgü bir üslubu vardır. Dürer’in etkileri daha çok tahta baskılarında izlenir. Ancak yağlıboyalarında Dürer’in ulaşamadığı bir renk zenginliği görülür. “İsa’nın Doğuşu”, “Mısır’a Kaçış”, “Çarmıha Geriliş” gibi dinsel konuların ele alındığı Freiburg Katedrali mihrap resminde beyaz rengin kullanılışı özellikle dikkat çekicidir. Aynı renkçilik, Baldung’un bireysel özellikleri en ince ayrıntılarına dek işlediği portrelerinde de önemli bir yer tutar. Çeşitli gri tonlarıyla derinlik kazandırılmış soluk yüzlerin, süslü giysilerle karşıtlık oluşturduğu bu resimler, kişisel bir portre kavramının örnekleridir.

Baldung’un sanatının en belirgin özelliği, insan bedenini desen olarak biçimlendirirken ritmik hareketler içinde ele almasıdır. Bu özellikteki kadın figürü, yaşamı boyunca pek çok kez işlediği “cadılar” ve Alman resminde geleneksel bir yeri olan “ölüm ve genç kız” gibi konularda erotik bir boyut kazanır.

Baldung’un son yıllarında gerçekleştirdiği tahta baskılar ise onun bilinçaltı dünyasını yansıtan “acayip” ve simgesel bir anlatımın örnekleridir.

•    YAPITLAR (başlıca): Atlı, Ölüm ve Genç Kız, 1503-1505, Louvre, Paris; Güzellik ve Ölüm, 1509, Sanat Tarihi Müzesi, Viyana; Isa’nın Çarmıha Gerilip, 1512, Devlet Müzesi, Berlin; Freiburg Katedrali mihrap resmi, ykş. 1514; iki Cadı, 1523, Staedel Sanat Enstitüsü, Frankfurt; Gerçek ve Müzik, 1929, Eski Pinakotek Münih; Üç Güzeller, 1540, Prado, Madrid; Kadının Yedi Çağı, 1544, Görsel Sanatlar Müzesi, Leipzig.

•    KAYNAKLAR: H.Curjel, Hans Baldung, 1923; H.Cur-jel, Die Holzschitte des Hans Baldung; O. Fischer,«s Baldung Grien, 1943, 2. basılış; K.Koch, Die Zeichnungen Hans Baldung Griens, 1941; K.Martin (der.), Skizzenbuch des Hans Baldung Griens, 1950, 2 cilt.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler