Filozof Biyografileri

Hannah Arendt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ARENDT, Hannah (1906-1975)

Alman asıllı ABD’li siyaset felsefecisi. Siyaset bilimine “kitle toplumu” kavramını getiren kuramcılardandır.

14 Ekim 1906’da Hannover’de doğdu. Yükseköğrenimini Marburg ve Freiburg üniversitelerinde yaptı. Doktora çalışmasını 1928’de Heidelberg Universitesi’nde, Kari Jaspers’in yanında tamamladı. Felsefi düşüncesinin gelişiminde varoluşçu düşünür Jaspers’den etkilendi. 1933’te Hitler’in iktidara gelmesi üzerine Nazi yönetiminden kaçarak Paris’e yerleşti. Yahudi çocuklarının Filistin’e kaçırılması için çalıştı. 1940’ta felsefe profesörü Heinrich Bluecher ile evlendi. 1941’de ABD’ye gitti, 1951’de de ABD vatandaşlığına geçti. 1944-1946 arasında Yahudi İlişkileri Konferansının araştırma yöneticiliğini yaptı. 1963-1967 arasında Chicago Üniversitesi’nde, daha sonra ise New York’taki New School for Social Research’de öğretim üyeliği yaptı. 4 Aralık 1975’te öldü.

Arendt’in yöneldiği sorunlar temelde, bir siyasal faaliyet alanı olan devletin, bir üretim faaliyeti alanı olan toplumdan kopuşuna ilişkindir. Üretici faaliyetin kölelere bırakıldığı, yurttaşların ise politikaya doğrudan katıldıkları eski Yunan site devletlerini ideal bir biçim olarak düşünen Arendt, çağdaş Batı toplum-larında kamu hayatı ile özel hayat, devlet ile toplum, pratik siyasal faaliyet ile ekonomik faaliyet ve özgürlük ile refah arasında kesin ayırımlar olduğunu ileri
sürmüştür.

Arendt, Batı toplumlarındaki liberal özgürlük anlayışını eleştirerek, gerçek özgürlüğün, mutluluğu maddi refahla özdeşleştiren ve siyasal faaliyeti toplumsal refah düzeyini yükseltmek için bir araç durumuna indirgeyen bir ortamda gelişemeyeceğini savunmuştur. Gerçek özgürlük, siyasal katılmayla sağlanır. Oysa çağdaş toplumlarda, ortak bir kamu yaşamının son izleri de yokolmakta, toplumsal gerçeklikten giderek kopan birey kendi varlık koşullarına yabancılaşmaktadır. Bu görüşlerini 1951’de yazdığı The Origins of Totalitarianism (“Totaliterliğin Kökenleri”) adlı kitabında geliştiren Arendt, siyasal faaliyet alanının dışına itilmiş “kitle toplumu”nun totaliter rejimlerin yeşermesi için gerekli zemini oluşturduğunu ileri sürmüştür. Arendt’e göre, 19.yy’daki “sınıflı toplum”un yerini alan 20.yy’daki “kitle toplumu”, toplumun bütün sınıfları tarafından benzer biçimde paylaşılan etkileşimler ve değerler tarafından biçimlendirilmiştir. “Kitle toplumu”nda sınıflar kitle içinde erimiştir.

İlgili Makaleler