Edebi Şahsiyetler

Hamid İnayad Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Hakkında Bilgi

Hamid İnâyet (1932-1982) İranlı siyaset bilimci.

30 Ağustos 1932’de Tahran’da doğdu. Lise ve üniversite öğrenimi sırasında İngilizce, Fransızca ve Arapça öğrendi, 1954te Tahran Üniversitesi’nin Hukuk ve Siyasal Bilimler fakültelerinden mezun ol­du. Tahran’daki Japon elçiliğinde tercü­man olarak çalışmaya başladı. Bu görev­de kaldığı birkaç yıl boyunca çeşitli konu­larda çeviriler yapma ve Tahran’ın fikrî çevreleriyle temas kurma imkânı buldu. 1956’da İngiltere’ye gitti. O sırada Baş­bakan Muhammed Musaddık’ın İran petrollerinin millîleştirilmesi hareketin­den çok etkilenen İnayet çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdı ve iki yıl sonra London School of Economics’te İngiliz kamu­oyu ve İran petrol krizi konusunda bir yüksek lisans tezi hazırladı. 1962’de aynı yerde The Impact of the West on Arab Nationalism (1952-1958) adlı doktora tezini tamamladı. Ardından iki yıl boyun­ca BBC World Service’te Farsça yayınlar bölümünde çalıştı. 196S -1966 yıllarında Sudan Hartum Üniversitesi’nde İslâm si­yaset düşüncesi dersini okuttu. Daha son­ra ülkesine dönüp Tahran Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti oldu. ardından pro­fesörlüğe yükseltildi. Verdiği derslerle kısa sürede üne kavuştu. 1973″te Oxford Üniversitesi St. Antony’s College’a misa­fir profesör olarak gitti ve Oriental Insti-tute’de modern Fars edebiyatının içtimaî ve siyasî muhtevası konusunda dersler verdi.

Tahran’daki üniversite hocalığından iti­baren oldukça verimli bir döneme giren İnayet, klasik ve çağdaş Avrupa düşünür­lerinin fikirleri üzerine çeşitli konferans­lar verdi. Bu arada kardeşi Mahmûd İnâyet’in çıkardığı Negîn dergisine yazılar yazdı. 1974’te. Tahran Üniversitesi İslâm felsefesi profesörü Âyetullah Murtazâ Mutahhari’nin evinde düzenli olarak top­lanan bir tartışma grubunun çalışmala­rına katıldı. Batı’nın entelektüel gelene­ğinin ülkesinde tanınmasını sağlamak amacıyla tercümeler yaptı. 1976’da modern Farsça’ya katkılarından ötürü Forough Edebiyat Ödülü’ne lâyık görül­dü. Hocalığı esnasında, o zamana kadar akademik çevrelerin pek alışık olmadığı, modern Ortadoğu’nun tarihi ve modern İslâmî akımların içtimaî ve fikrî etkileri konularında ihdas ettiği dersler büyük il­gi gördü. 1980’de Oxford Üniversitesi St. Antony’s College’da Albert Habib Hourani’den boşalan modern Ortadoğu tarihi hocalığına getirildi ve aynı okulun daimî öğretim üyeliğine seçildi. 25 Temmuz 1982’de Londra’da öldü.

İnâyet’in bir siyaset bilimci olarak üze­rinde önemle durduğu konu çağdaş İslâm siyaset düşüncesindeki akımlar ve ekoller olmuştur. Bu hususta yazdığı Seyri der Endîşe-i Siyâsî-yi ”Arab adlı eserinde Arap millî şuurunun oluşum sürecini ele almış ve bu gelişmeleri üç temel âmile bağlamıştır. Bunlardan ilki Osmanlı Devleti’nin zayıflaması ve sistemin bunalıma girmesi, ardından Arap aydınlarının hilâ­fet kurumu hakkında kuşkular ortaya koymaları ve giderek bu kurumun Türk-ler’in elinde bulunuşuna yer yer karşı çık­malarıdır. Arap aydınlarının bu tavrına. Araplar’ın geri kalmasının esas sorumlu­su olarak Osmanlı idaresini göstermeleri ve hatta Osmanlılar’ın Araplar’ı sömürdü­ğü şeklindeki kanaatleri de eşlik etmiş­tir. Batı’nın Ortadoğu’daki işgal ve sömü­rüsü ile İsrail Devleti’nin kuruluşu ve siyonizmin gerçek bir tehdit olarak algılan­ması, Arap aydınlarında millî şuurun gelişmesine yol açan diğer iki âmil olup bun­lar zaman içinde Arap birliği fikrinin te­mellerini hazırlamıştır.

İlgili Makaleler