Kimdir

Hamdi Suat Aknar kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Hamdi Suat Aknar kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1873-1936) Türk hekim. Türkiye’de patolojik anatomi dalının ve kanser araştırma­larının öncülerindendir. Harput’ta doğdu. Harput Askeri Rüştiyesi’nde ve Çengelköy Askeri Tıbbiye İdadisi’nde okuduktan sonra 1899’da Askeri Tıbbiye’yi doktor yüzbaşı olarak bitirdi. Gülhane Tıp Akademisi’nde bir yıllık stajını tamamlayınca Almanya’ya gönderildi. Leipzig Üniversitesi’nde veba konusunda doktora yaptı, ar­dından Kiel ve Würtzburg üniversitelerinde Walther Flemming gibi hücrebilimin önde gelen araştırmacıla­rının yanında dört yıl çalışarak patoloji uzmanı oldu. Dönüşünde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde pato­lojik anatomi dersleri vermeye başladı (1904). 1907’de Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye’nin patolojik anatomi profesörlüğüne getirilen Aknar, II. Meşrutiyet döne­minde askeri ve sivil tıp okullarının Haydarpaşa Tıp Fakültesi adı altında birleştirilmesi üzerine bu fakül­teye geçti (1909). I.Dünya Savaşı sırasında fakülte Kızılay’ın emrine verilmiş, hemen hemen tüm kadro­su cepheye gönderilmişti. Aknar da Kızılay görevlisi olarak gittiği Erzurum cephesinde tifüs salgını üzeri­ne araştırmalar yaptı ve 1916’da yeniden öğretime geçen fakülteye döndü. 1933’teki Üniversite refor­munda kadro dışı bırakılınca iki buçuk yıl kadar Gureba Hastanesi’nde Patolojik Anatomi Laboratuvarı’nın şefliğini yürüttü. 13 Kasım 1936’da İstanbul’daki Heybeliada Sanatoryumu’nda öldü.

Aknar, Almanya’daki öğrenim yıllarından sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde göreve başlayın­ca, çalışmalarının büyük bir bölümünü, bu akademide yeni kurulmuş olan Türkiye’nin ilk genel patoloji ve patolojik anatomi laboratuvarının geliştirilmesine a­yırdı. Basit bir otopsi bölümü olan bu laboratuvarı, iki yılı aşkın bir süre içinde çağdaş bir laboratuvar düzeyine getirdi. Askeri ve sivil tıp okullarının birleştirilmesiyle kurulan Patolojik Anatomi Enstitüleri’nde 1907’den 1933’e değin süren 26 yıllık öğretim üyeliği sırasında da, 1.800 makroskopik örnekten oluşan bir patoloji müzesi kurdu; çok değerli bir mikroskopik preparat arşivi düzenledi.

Çalışmalarını hücre ve doku patolojisi alanında yoğunlaştıran Aknar, özellikle kanser araştırmalarına büyük ağırlık vermiştir. Retiküloendotelyal hücrele­rin morfolojisini incelemiş, mezotelyum urları (mezotelyomlar), melaninli hasta dokular (habis melanomlar), derinin kanser öncesi hastalıkları ve kanser urları (karyokarsinom) üzerinde önemle durmuştur. Aknar’ın, incelenmek üzere hastalardan ya da ceset­lerden alınmış doku parçalarının bozulmasını önle­mek üzere geliştirdiği özel bir eriyik de onun adıyla, “Hamdi eriyiği” diye anılır.

Türkiye’de kanser araştırmalarının kuramsal dü­zeyde kalmayarak örgütlenmesine de çalışan Aknar, 1925’te Kızılay’ın da desteğiyle üniversite laboratuvarında bir kanser araştırma bölümü kurmuş, III. Milli Tıp Kongresi’ne getirdiği öneri üzerine 1932’de kuru­lan Kanser Savaş ve Araştırma Derneği’nin kurucuları arasında yer almıştır.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 4. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler