Edebi Şahsiyetler

Haluk İpekten Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Halûk İpekten (1926-1992) Divan edebiyatı araştırmacısı, edebiyat tarihçisi.

Aslen Ispartalı olan ve hâkimlik yapan babasının görevi dolayısıyla bulunduğu Kırklareli’nin Saray ilçesinde doğdu. İs­tanbul’da Karagümrük Ortaokulu’nu, Ve­fa Lisesi’ni bitird! 194). İstanbul Üniver­sitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Ede­biyatı BÖlümü’nden mezun oldu (1954). Kayseri Pazarören İlköğretmen Okulu’nda Türkçe öğretmenliği (1954-1955) ve İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırma­ları Enstitüsü’nde Türkiyat Enstitüsü kü­tüphane memurluğu (1955-1959) yaptık­tan sonra Erzurum Atatürk Üniversite-si’ne eski Türk edebiyatı asistanı olarak girdi (1959)-1962’de doktorasını tamam­ladı. Alanıyla ilgili araştırmalar yapmak üzere gittiği Paris’te iki yıl kaldı (1963-3 965). 1969’da doçent, 1988’de profe­sör oldu. 29 Eylül 1992’de öldü. Kabri Erzurum Asrî Mezarlığı’ndadır.

Ali Nihad Tarlan’ın doktora öğrencisi olan Halûk İpekten. İstanbul Dârülfünu-nu’nda Ferit Kam’la başlayan “şerh-i mu­tun” geleneğini takip ederek divan şiiri­nin açıklanmasında şiirin şeklî yapısından, mantığından, belagatından ve ortak kül­türünden uzaklaşmadan sağlam bilgiye dayanan, serbest yorumlara iltifat etme­yen bir metodu tercih etmiştir. Bu tarz metin şerhlerini akademik çevrelerde en çok yazıya geçirip yayımlayanlardandır. Halûk İpekten, üniversitelerdeki Türk dili ve edebiyatı programlarında şuarâ tez­kireleri üzerinde de en fazla duran ve yap­tırdığı doktora tezleriyle bunların önem­lilerinin gün ışığına çıkmasını sağlayan bir ilim adamıdır. Sultan Veled’den Os­man Nevres’e kadar otuz iki şairin divan­larını tarayarak bunlarda hangi aruz ka­lıplarının kullanıldığını gösteren Eski Türk Edebiyatı: Aruz Ölçüsü adlı eseri orijinal çalışmalanndandır.

İlmî makaleleri Türkiyat Mecmuası, Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi ve Tarih Dergisi’nöe, ansiklopedi maddeleri İs­lâm Ansiklopedisi, Türk Dili ve Ede­biyatı Ansiklopedisi ile Türkiye Diya­net Vakfı İslâm Ansiklopedisinde yayımlanan Halûk İpekten’in ölümünden sonra çıkan kitapları ders notlarından derlenerek hazırlanmıştır.

İlgili Makaleler