Filozof Biyografileri

Halil Vehbi Eralp Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ERALP, Halil Vehbi (1907-1994) Türk felsefe tarihçisi. Bilimlerde yöntem konusunda çalışmaları vardır.

Selanik’te doğdu. Ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti, ilk ve ortaöğrenimini Feyziye (Işık) Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1928’de Milli Eğitim Bakanlığı’nca Fransa’ya gönderildi. Bordeaux Lisesi’nde, daha sonra Bordeaux ve Paris üniversitelerinde felsefe okudu. 1932’de Türkiye’ ye döndükten sonra bir yıl Kadıköy Erkek Lisesi’nde felsefe öğretmenliği yaptı. 1933’teki Üniversite Reformu’nda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde felsefe doçenti, 1949’da profesör oldu. 1962 ve 1966’da iki dönem dekanlık yaptı. 1977’de emekliye ayrıldı. 1958’de Yahya Kemal’in ölümünden sonra, Yahya Kemal’i Sevenler Derneği’ni kurdu ve 20 yıl demeğin genel sekreterliğini yürüttü.

Eralp, felsefe alanındaki çalışmalarım, genellikle felsefe tarihi, mantık ve deney bilimlerinde yöntem konuları üzerinde yoğunlaştırdı. Türkiye’de ilk olarak Descartes felsefesinde fizik ve matematik sorunlarını işledi. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde görev alan Reichenbach’la birlikte, gene Türkiye’de ilk kez lojistik konularını içeren çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarının yanı sıra, başta felsefe tarihi olmak üzere, Fransızca’dan kitaplar çevirdi, sanat sorunlarıyla ilgilendi. Felsefe Arkivi’nde değişik konularda felsefe yazıları yayımladı.

• YAPITLAR (başlıca): Descartes Fiziğinin Metafizik Temelleri, 1939; Lojistik (Reichenbach ile), 1939; Matematik, Fizik ve Kimyada Metot, 1947; Platon, 1953; Yahya Kemal için, 1959. Çeviri: Felsefe Tarihi (A.Weber’den), 1938; Delilik (Frete’den), 1946.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler