Edebi Şahsiyetler

Halil Cibran Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Cibran Halil Cibran (Arapça tam adı Cubran Halil Cubran). Lübnanlı yazar ve ressam (6 Ocak 1883’te Lübnan, Beşarî’de doğdu, 10 Nisan 1931’de New York’ta öldü).

Batı dünyasında Kahlil Gibran olarak tanınır. Küçüklüğünde Arapça, İngilizce, ve Fransızca’yı öğrendi. On bir yaşındayken annesi ile birlikte ABD’ye gitti. 1896’da Beyrut’a dönerek Me’hadü’l-Hikme’e girdi. 1901’de mezun olana değin müzik, uluslararası hukuk, tıp ve din tarihi okudu. 1901’de The Propbet’in (Ermiş) ilk Arapça taslağını yazdı; aynı yıl el – Hakikat dergisini yayımlamaya başladı. 1901-1903 arasında Paris’e giderek resim öğrenimi gördü. Paris’teyken yayımladığı el-Ervahü’l-Mütemerrid (“İsyankâr Ruhlar”) adlı kitabı yüzünden Lübnan’a dönüşü yasaklandı, kitabı Beyrut’ta yakıldı ve bağlı olduğu Marunî Katolik Kilisesi tarafından aforoz edildi. 1903’te Boston’a dönüşünde resimlerini sergiledi ve Arap göçmenlerin gazetesi olan el-Muhacir’de deneme türündeki ilk edebî ürünleri yayımlandı. Bu sırada bütün yaşamı boyunca ona koruyuculuk eden Mary Haskell ile tanıştı. 1908’de Paris’e döndü ve Académie Julien ve Ecole des Beaux-Arts’da resim çalışmalarını sürdürdü. 1910’da ABD’nin New York kentine yerleşti ve 10 Nisan 1931’deki ölümüne değin stüdyosunda yaşadı.

Cibran, Hıristiyan kökenli bir düşünürdür; ancak Lübnan gibi Hıristiyan ve İslam, Doğu ve Batı kültürlerinin kesiştiği bir ülkede yaşamış olması, bu sentezi yazılarında da araması sonucunu getirmiştir. Cibran mistik düşüncesi,iyimserliği ve yaşam tutkusu açısından Hıristiyan mistisizminden çok Doğu mistisizmine yaklaşır. Ancak, üslubunu ve felsefesini temelden etkileyen metinlerden biri İncil’dir. Kendisi de Doğu mistik düşüncesinden etkilenmiş bir düşünür olan Nietzsche de Cibran’ın esin kaynaklarından biri olmuştur. Ancak Cibran bir tanrıtanımaz olan Nietzsche’den çok, 18. yy mistik İngiliz yazarı ve ressamı William Blake’e yaklaşır. Blake ve Cibran arasındaki benzerlikler yalnızca seçtikleri temalar ve üsluplarında değil, resimlerinde de görülebilir. Cibran ABD’de yaşadığı yıllarda Doğu mistisizmini Amerikan kültürüne tanıtmış, 1950’yiı izleyen yıllardaki Amerikan aydınları ve gençliği içindeki “Doğu kültürüne dönüş” eğiliminin hazırlayıcılarından biri olmuştur.

Halil Cibran’ın Felsefi Sözleri

Eserleri (başlıca)

İlgili Makaleler