Tarihi Şahsiyetler

Habib bin Zeyd Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi, -Sahabi-

Habîb b. Zeyd b. Âsim el-Hazrecî (ö. 11/632) Müseylimetülkezzâb tarafından, şehid edilen sahâbî.                 .

Medineli ilk müslümanlardan olup ba­bası Zeyd b. Âsim ve savaşlarda göster­diği yiğitlikle tanınan annesi Ümmü Umâre de sahâbîdir. Babası, annesi ve karde­şi Abdullah ile birlikte İkinci Akabe Biatı’nda bulundu. Başta Uhud ve Hendek olmak üzere bütün gazvelere katıldı.

Hz. Peygamber vefatına yakın günler­de Habîb’i Müseylimetülkezzâb’a elçi ola­rak gönderdi. Müseylime ondan Resûl-i Ekrem’in peygamberliğini kabul edip et­mediğini öğrenmek istedi. Habîb kabul ettiğini söyleyince. “Benim peygamberli­ğime de inanıyor musun?” diye sordu. Bunun üzerine Habîb sağır olduğunu ve ne dediğini anlamadığını söyledi. Müsey­lime sorusunu birkaç defa tekrar edip de Habîb’den hep aynı cevabı aldığı için onu organlarını tek tek keserek öldürdü.

Bazı rivayetlere göre ise Habîb ve Ab­dullah b. Vehb el-Eslemî. Hz. Peygam-ber’in Veda haccından sonra vergi top­lamak ve İslâm’ı tebliğ etmek amacıyla Umman’a gönderdiği Amr b. Âs ile bir­likte bulunuyorlardı. Resûl-i Ekrem’in vefatı üzerine Medine’ye dönerken Mü­seylime ile karşılaştılar. Diğerleri kaçıp kurtulurken Müseylime, Abdullah b. Vehb ile Habîb b. Zeyd’i esir aldı. Abdullah onun peygamberliğini kabul eder görü­nerek canını kurtardı; Habîb ise buna yanaşmadığı için şehid edildi. Hz. Ebû Bekir devrinde Hâlid b. Velîd kumanda­sında Müseylime üzerine gönderilen İs­lâm ordusunda Habîb’in annesi Ümmü Umâre ile kardeşi Abdullah da yer aldı. Yemâme Savaşfnda on bir yerinden ya­ralanan Ümmü Umâre bir elini de kay­betti. Ancak oğlu Abdullah, Vahşî b. Harb ile birlikte Müseylime’yi öldürdü.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler