Filozof Biyografileri

H. L. A. Hart Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HART, Herbert Lionel (1907 – 19 Aralık 1992)

İngiliz, hukukçu, filozof. J.L. Austin’ in “konuşma edimleri” öğretisini eylem ve hukuk kavramlarına uygulamış, sağduyuya dayanan bir nedensellik açıklaması geliştirmiştir.

18 Temmuz 1907’de doğdu. Öğrenimini Chel-tenham College’dan sonra, Oxford Üniversitesi New College’da yaptı. 1929’da klasik diller ve felsefe öğrenimini tamamladı. 1932’den 1940’a değin avukatlık yaptı. 1939’da savaş bakanlığında görev aldı. Savaş bitince, New College’da öğretim üyesi oldu. 1952’de Oxford Üniversitesi hukuk bilimi kürsüsüne profesör seçildi. 1969’da bu görevden emekli olarak yine New College’da araştırmalarını sürdürdü. 1973’te Oxford Üniversitesi Brasenose College’ın başına getirildi. 1978’de bu görevden de emekliye ayrıldı. Hart ABD’deki önde gelen üniversitelerde konuk profesör olmuş, 1956’da Harvard’da, 1961’de Los Angeles’daki California Üniversitesi’nde ders vermiştir. Stockholm, Glasgow, Chicago, Cambridge,Harvard,Edin-burgh, Kent, Hull ve Bradford üniversitelerinden fahri doktorası vardır. 1962’de British Academy’e seçilmiş, 1976-1977 döneminde bu kurumun başkan yardımcılığını yapmıştır.

Hart, İngiliz analitik hukuk biliminin 20. yy’daki en önemli temsilcilerindendir. Hukuk bilimindeki analitik okulun geçmiş yüzyıllardaki büyük adları olan Jeremy Bentham ve John Austin’den etkilenmiş, ancak özellikle bu son hukukçuyu büyük bir güçle eleştirmiştir. Felsefe açısından Hart, yine çağdaş analitik düşünceyi benimser. Kavram çözümlemesi onun başlıca yaklaşım yöntemi olmuştur. Bu bağlamda etkilendiği başlıca filozoflar arasında Moore ve J.L. Austin sayılabilir. Filozof Austin’le olan yakın iş arkadaşlığı onun geliştirdiği öğretiden hukuk ve eylem alanında yararlanmasına olanak sağlamış, bu yolla hukukçu John Austin’in yasa düşüncesini eleştirmiştir.

İlgili Makaleler