WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

H. G. Wells Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

H. G. Wells Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WELLS, H. G. (1866-1946)

İngiliz, yazar. Bilim kurgu türündeki romanları ve eleştirel gerçekçi üslubuyla 20. yy’da yeni toplumsal değerlerin gelişmesine katkısı olmuştur.

Herbert George Wells 21 Eylül 1866’da Kent’e bağlı Bromley’de doğdu, 13 Ağustos 1946’da Londra’ da öldü. Okumaya büyük tutkusu olmasına karşın, on dört yaşında öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalarak bir kumaşçının yanma çırak girdi. 1883’te özel bir okulda yardımcı öğretmen oldu. Ertesi yıl kazandığı bir bursla Güney Kensington’daki Fen Öğretmen Okulu’nda okumaya başladı. Daha sonra Londra Üniversitesi’nde okuyarak 1888’de mezun oldu. 1891’de de fen öğretmeni diplomasını aldı. 1942’de fen doktoru unvanını kazandı.

Genç yaşta radikal ve sosyalist çevrelerle ilişki kurdu. Özellikle Aydınlanma Çağı düşünürlerinin etkisi altında kalarak edebiyat alanında Amerikan ve Alman romantik yazarlarım kendisine örnek aldı. Biyoloji ve fiziki coğrafya dallarında çeşitli ders kitapları yazdıktan sonra 1895’te büyük ilgiyle karşılanan bilim kurgu türündeki The Time Machine (Zaman Makinesi) romanını yayımladı. Bunu izleyen gene bilim kurgu türündeki The Island of Doctor Moreau (Doktor Moro’nun Adası), The Invisible Man (Görünmeyen Adam) gibi romanlarında burjuva toplumundaki yozlaşma ve çürümeyi sergiledi. When the Sleeper Wakes’de (“Uyuyan Dev Uyanınca”) kapitalizmi toptan yıkacak bir işçi devriminin panoramasını çizmeye çalıştı. 1900’den sonra daha çok günlük yaşantıyla ilgili konuları ele almaya başladı. Bu dönem romanlarında Balzac’a benzer bir yaklaşımın, tutkularım dile getiremeyen basit insanların duygu ve düşünceleri çevresinde İngiliz toplumunun bir kesitini çizmeye yöneldi. Kadın haklarıyla ilgili Ana Veroncia romanı yankılar uyandırdı. Bu sırada toplumsal sorunlarla daha çok ilgilenerek 1903’te sosyalist eğilimli Fabian Derneği’ne katıldı. Toplumun gelişeceği umudunu yansıtan Mankind in the Making (“İnsanoğlu Oluşma Yolunda”) ve A Modern Utopia (“Çağdaş Ütopya”) gibi romanlar yazdı. Fabian yöneticileriyle anlaşmazlığa düşerek 1909’da dernekten ayrıldı. The New Machiavelli (“Yeni Machiavelli”) adlı romanında bu olayı işledi. Daha sonraki yapıtlarında bilim kurgudan bütünüyle uzaklaşmamakla birlikte, teknolojik verilere dayalı bir gerçekçiliğe yöneldi. Uçakların askeri amaçla kullanımına ilişkin parlak öngörülerde bulunduğu, atom enerjisinin getirebileceği sorunlara dikkati çektiği romanlar yazdı.