Tarihi Şahsiyetler

Gustavo Rojas Pinilla Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ROJAS PINILLA, Gustavo (1900-1975) Kolombiyab asker ve devlet adamı. 1953-1957 arasında ülkeyi diktatörlükle yönetmiştir.

12 Mart 1900’de Tunja’da doğdu, 17 Ocak 1975’te Bogota’da öldü. 1920’de Kolombiya Askeri Akademisi’ni bitirdi. ABD’de bulunduğu 1924-1933 arasında inşaat mühendisliği öğrenimi gördü. Ordu içinde kısa zamanda yükselerek general olan Pinilla, çeşitli uluslararası konferanslarda ülkesini temsil etti. Nisan 1948’de Liberal Parti’nin sol kanadının önderi J.E.Gaitan’ın öldürülmesinden sonra başlayan ayaklanmaların bastırılmasında büyük rol oynadı.
1953’te devlet başkanı Laüerano Gomez’i devirerek yönetimi ele geçirdi. Devlet başkanlığı döneminde şiddet olaylarının büyük boyutlara ulaşarak binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Gomez’in otoriter yönetimine son vermiş olması kendisine halkın desteğini kazandırdı. Halka adalet özgürlük ve barışvaat ederek yönetime gelmesine karşın bir süre sonra ülkede tam bir dikta yönetimi kurdu. Protestanlar üzerindeki baskıyı artırdı, basına sansür koydu ve muhaliflerini tutuklattı. Liberaller’in ve Muhafazakârlar’ın kendisine karşı birleşmesi üzerine Mayıs 1957’de askeri bir darbeyle görevinden alındı ve ülkeyi terk ederek ABD’ye gitti.

Ekim 1958’de ülkesine dönen Rojas Pinilla, ANAPO (Accion Nacional Popular-Ulusal Halkçı Hareket) adi partiyi kurdu. Liberaller’in ve Muhafazakârlar’ın birleşmesiyle oluşan ‘ ‘Ulusal Cephe”nin tam bir başarı sağlayamaması ANAPO’nun güçlenmesine neden oldu. 1970’te başkanlık seçimlerine katılan Rojas Pinilla, Ulusal Cephe’nin adayı Misael Pastrana Borrero’ya yakın oy topladı. Borrero’nun devlet başkanı ilan edilmesi üzerine seçimlere hile karıştığını ileri sürdü. Rojas Pinilla’nın yandaşlarının protesto gösterilerine başlamaları sıkıyönetim ilan edilmesine neden oldu. Evinde göz hapsine alınan Rojas Pinilla geri kalan yaşamını siyasetten uzak geçirdi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler