Tarihi Şahsiyetler

Gustav Fritsch Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Kısa Bilgi

FRITSCH, Gustav Theodor (1838-1927)

Alman hekim. Beynin elektriksel uyarımı konusunda ilk deneysel çalışmalardan birini gerçekleştirmiştir.

5 Mart 1838’de Berlin yakınlarındaki Cottbus’da doğdu, 12 Haziran 1927’de Berlin’de öldü. Bres-lau’da ortaöğrenimini bitirdikten sonra Berlin’de fizyolog Johannes Müller’in yanında çalıştı. Daha sonra Berlin Üniversitesinde tıp ve doğal bilimler öğrenimine başlayan Fritsch, tıp öğrenimini Breslau ve Heidelberg üniversitelerinde sürdürdü ve 1862’de mezun oldu. 1863-1866 arası Güney Afrika’da coğrafya ve antropolojiyle ilgili araştırma gezisinin ardından 1867’de Berlin Anatomi Enstitüsü’ne asistan olarak atandı. 1874’te profesör oldu ve 1921’de emekli oluncaya değin histoloji ve fizyoloji bölümlerinde de görev aldı. 1899’da Berlin Enstitüsü onur profesörlüğü unvanım alan ve giderek çalışmalarını antropoloji üzerinde yoğunlaştıran Fritsch, 1900’de R. Virchow ile birlikte Berlin Antropoloji Derneği’ni kurdu.

Fritsch’in en önemli özelliği çeşitli bilim dallarında çalışmış olmasıdır. Astronomiden antropolojiye dek uzanan geniş kapsamlı araştırmalarının belki de en önemlisi beynin elektrofizyolojisi üstüne, Eduard Hitzig ile birlikte köpeklerde gerçekleştirdiği deneylerdir. Fritsch ve Hitzig, 1870’te galvanik (doğru) akım vererek uyardıkları beyin kabuğunda işlevsel bir lokalizasyonun varlığını saptadılar ve beyin fizyolojisinde yeni bir çığır açtılar.

Iran ve Mısır’da araştırma gezilerine katılan Fritsch 1868’de Aden’de Güneş tutulmasını, 1874’te İran’da Venüs’ün transitini gözlemledi. Mısır’da elektrik balıklarını inceledi. İzmir’de balıkların beyinleri üstüne yaptığı bir çalışmayı 1878’de yayımladı.

Aynı zamanda yetenekli bir fotoğrafçı olan ve bu becerisini tıpta mikroskobik anatomi ve antropoloji çalışmalarında kullanan Fritsch, tıp ve doğa bilimlerine ağırlık veren uluslararası bir fotoğraf dergisinin de yayımcılarmdandı.

•    YAPITLAR (başlıca): Untersuchungen über den feinern Ban des Fischgehirns, mit besonderer Berücksichtigung der Homologien bei anderen Wirbelthierklassen, 1878, (“Diğer Omurgalılarla Homolojiler Özellikle Dikkate Alınarak, Balık Beyninin ince Yapısı Konusunda incelemeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler