Edebi Şahsiyetler

Gustav Freytag Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Liberalizmi savunan Freytag bir yandan mutlakiyetçi soylulara, diğer yandan demokratik istekleri savunan devrimcilere karşı çıkmıştır. Ona göre burjuvazi ulus devletin temeli, uygarlık ve kültürün öncüsüdür. Bu görüşleri doğrultusunda, Avusturya’dan ayrılmak gerektiğini ve Prusya egemenliğinde bir Alman Birliği kurulmasını savunur.

Freytag’m edebiyat alanındaki ilk ürünlerinde, burjuva kültürünü yansıtan Biedermeier Dönemi’nin,
daha sonraki çalışmalarında ise K. Gutzkovv ve H. Laube ile dostluğunun bir sonucu olarak Genç Almanya (Jungdeutschland) akımının etkisi görülür. Freytag’a ün kazandıran, ilk romanları Graf Walde-mar (“Waldemar Dükü”), Schiller Ödülü alan Die Fabier (“Eski Roma Soylu Ailesi”) ve Soll und Haben’du. Soll und Haben, Dickens’ın David Cop-perfield adlı kitabının ve G. Sand’ın üslubunun etkilerini taşır. Kitapta, tüccarların yaşam biçimi ve dönemin siyasal konuları işlenmiştir. Die Journalisten (“Gazeteciler”) adlı oyunu ise liberal ve muhafazakâr partiler arasındaki çatışmayı ele alan bir komedidir. Freytag kitaplarında çökmekte olan soylu sınıfın ahlak değerlerine karşı burjuva ahlak değerlerini savunmuş, insanın bireysel ve kolay kavranamayan yönlerini ele almıştır.

1859’dan başlayarak kültür tarihi konusunda araştırmalar yapmaya başlayan Freytag, bu konuda derlediği bilgileri, Die Bilder aus der deutscben Vergangenheit (“Alman Geçmişinden Görüntüler”) ve Die Ahnen (“Atalar”) adlı kitaplarında kullanmıştır. Die Ahnen’da Germenler devrinden başlayarak, bir soyun çeşitli kuşaklarını kültür tarihi açısından inceler. Her iki yapıt da, konularında değerli birer kaynak niteliğindedir. 1879’dan sonra Wiesbaden’a çekilen Freytag, yaşamının geri kalan bölümünü çalışmalarını derleyerek ve bir özeleştiri olarak da değerlendirilen Erinnerungen aus meinem Leben’ı (“Yaşamımdan Anılar”) yazarak geçirmiştir.

İlgili Makaleler