Edebi Şahsiyetler

Gürer Aykal Kimdir, Kısaca Hayatı, Hakkında Bilgi

AYKAL, Gürer (1942)

Türk orkestra yöneticisi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yöneticiliğini yapmaktadır.

Eskişehir’de Seferihisar köyünde doğdu. Babasının Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmeni olması, müzikle ve çeşitli enstrümanlarla tanışmasını sağladı, ilk derslerini de babasından aldı. 11 yaşındayken Ankara Devlet Konservatuvarı’mn keman bölümüne girdi ve Necdet R. Atak’ın öğrencisi oldu. 1962’de bu bölümü bitirerek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyesi oldu.

Aykal aynı yıl, Ahmet Adnan Saygun’un kompozisyon sınıfına geçti. Öğrencilik yıllarındaki çeşitli müzik etkinlikleri, onda orkestra şefi olma eğilimini geliştirmişti. Kompozisyon bölümüne geçerken, bu düşünceyle hareket etti. 1969’da bu bölümü de bitiren Aykal, Orkestra Yönetim Uzmanlığı için devlet bursuyla Avrupa’ya gönderildi. Ingiltere ve İtalya’da eğitim gördü. 1971’de İtalya’daki Chigiana Akademi-si’ni, bir yıl sonra da Ingiltere’deki Guildall Müzik Okulu ile Kraliyet Müzik Akademisi’ni bitirdi. Daha sonra Roma’ya gitti ve 1973’te mezuniyet çalışması olarak Franco Ferrera’nın denetiminde Santa Cecilia Orkestrası’nı yönetti. Bu dönemde, bir yandan da Gregoryen koro müziği ve Rönesans çoksesliliği üzerine çalıştı.

1973’te Türkiye’ye dönen Aykal orkestra yöneticisi olarak çalışmaya başladı. 1975’te Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğine getirildi. Aynı yıl İngilere’de ilk yurt dışı konserini verdi ve bunu çeşitli ülkelerdeki konserler izledi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki görevinin yanı sıra, 1977’de kuruluş çalışmalarında yer aldığı TRT Ankara Oda Orkestrası’nın da sürekli yöneticiliğini yaptı. 1999’da kendi isteğiyle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndan ayrıldı, bu dönem Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı kurdu. 2000–2004 yılları arasında Antalya Orkestrası’nı kurup geliştirdi. ABD’de toplam 16 yıl şeflik ve genel müzik direktörlüğü yapan Aykal, 1991–2003 yılları arasında El Paso Teksas Senfoni Orkestrası Daimi Şefliği’ni ve Genel Müzik Direktörlüğü’nü yürüttü ve ayrıca “Profesör Emeritus” unvanı aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın daimi şefi Gürer Aykal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne (MSGSÜ) kadrolu profesör olarak atandı (2006). Aynı zamanda konservatuvarın ‘Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Başkanlığı’ görevini de üstlenen Gürer Aykal, Borusan İstanbul Filarmoni’nin Daimi Şefliği görevini ve Genel Müzik Direktörlüğünü de yürütüyor.

İlgili Makaleler