Edebi Şahsiyetler

Günter Eich Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EICH, Günter (1907-1972) Alman şair ve radyo oyunları yazarı. II. Dünya Savaşı sonrası Alman edebiyatının önde gelen adlarından biri olmuştur.

Bugün Demokratik Almanya Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Lebus kasabasında doğdu, Salzburg’ da öldü. Berlin, Leipzig ve Paris’te hukuk ve sinoloji öğrenimi gördü. 1930’da ilk kitabını çıkardıktan sonra Berlin ve Dresden’de serbest yazar olarak çalışmaya başladı. II. Dünya Savaşı çıkınca askere alındı, savaşın sonuna değin askerlik yaptı. Çarpışmaların son günlerinde bir Amerikan birliğine esir düştü. 1945’ten sonra Almanya’nın güneyinde bir köyde yaşamaya başladı. 1953’te tanınmış Avusturyalı yazar ilse Aichinger’le evlendi.

Günter Eich II. Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkıntılardan ve acılardan yeni kurtulmuş bir ülkenin kendini bulma çabasının simgesi oldu. Alman dilinin, yerleşmiş yaşam biçiminin temsil ettiği aldatmacalara ve toplumsal düzen bozukluklarına karşı yeni bir bilinç ve iletişim ortamı yaratmaya çalıştı. Şiirin yanı sıra önemli radyo oyunları da kaleme aldı. Bu
oyunların çoğunda çağdaş insanın bilinçaltı dünyasını işledi.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Gedichte, 1930, (“Şiirler”); Abgelegene Gehöfte, 1948, (“Terkedilmiş Çiftlikler”); Botschaften des Regens, 1955, (“Yağmurun Getirdikleri”); Zu den Akten, 1964. Radyo oyunları: Fünfzehn Flörspie-le, 1966, (“On Beş Radyo Oyunu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler