Edebi Şahsiyetler

Güneş Karabuda Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KARABUDA, Güneş (1933) Türk fotoğrafçı ve sinema görüntü yönetmeni. Yapıtlarıyla uluslararası düzeyde ün yapmıştır.

İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Lise yıllarında fotoğraf çekmeye başladı. Paris’te eğitimini sürdürürken, 1953’te İsveçli gazeteci ve yazar Barbro Karabuda ile tanıştı, onunla evlendikten sonra İsveç’e yerleşti. Eşiyle birlikte birkaç röportaj gerçekleştirdi. Bir yandan da sinemaya ilgi duydu, yine eşinin işbirliğiyle belgesel filmler çekti. 1970’lerde bazı konulu filmlerin görüntü yönetmenliğini yaptı.

Karabuda 1950 ve 1960’larda gerçekleştirdiği röportaj çalışmaları ve yayımladığı fotoğraf kitaplarıyla Türk fotoğrafında özel yeri olan bir sanatçıdır. Özgün ve ince duyarlığını, bu yılların Avrupa fotoğraf ortamında değerlendirmeyi bilmiş ve Türk fotoğrafının dışa açılan sanatçılarından biri olmuştur. Öte yandan, fotoğrafçılığından gelen sağlam, özgün, etkili çekim tekniği ve görüntü diliyle de uluslararası düzeyde bir görüntü yönetmeni niteliğine ulaşmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Görüntü Yönetmenliği Yaptığı Filmler: Otobüs, 1974; Yusuf ile Kenan, 1979; Yılanı Öldürseler, 1981. Belgesel Film: Türkiye Üzerine; Bir Yazarın Portresi: Yaşar Kemal; Beyaz Pantolon; Büyükelçi. Kitap: Paris, 1961; Hong Kong (B.Karabuda ile), 1969.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler