Kimdir

Gülten Akın kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Gülten Akın kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1933) Türk şair. Yenilikçi bir anlayışla Anadolu söylencelerinden, halk şii­rinden kaynaklanan ürünler ver­miştir. Yozgat’ta doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1959’dan 1973’e değin eşinin görevi nedeniyle çeşitli Anadolu ilçelerinde yaşadı, avukatlık ve yardımcı öğretmenlik yaptı. Ankara’da TDK’da çalıştı. 1955 Varlık Şiir Ödülü’nü Teoman Karahun ile paylaştı. Sığda adlı kitabıyla TDK 1965 Şiir Ödülü’nü, Ağıtlar ve Türküler’le 1977 Yeditepe Şiir ödülü’nü kazandı.

Akın şiirlerini 1951’den başlayarak dönemin çeşitli dergilerinde yayımladı. İlk üç kitabı; Rüzgâr Saati, Kestim Kara Saçlarımı ve Sığda’da odağı birey­sellik olan bir yaşamın aşk, ayrılık, yalnızlık gibi görünümlerini işledi. 1971’de yayımlanan Kırmızı Karanfil Akın’ın şiir serüveninde bir dönemeçtir. İlk şiirlerindeki “ben” nitelik değiştirip coşku, sevgi ve insanların ezilmelerinden kaynaklanan acılarla bezen­di. Şair daha sonra çağdaş destan yaratımına yöneldi.

Bu alandaki çalışmaları Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı ele alan Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı’ndan başlaya­rak, Türk halkının tarihten gelen yaşamını güncele bağlayan Seyran Destanı ile sürdü. Şiirlerinde Anado­lu söylencelerine yaslanan bir deyiş geliştirdi. Halk şiirinin doğduğu kaynaklara yenilikçi bir anlayışla yaklaşmaya çalıştı. Destan türü çalışmaları sürmek­tedir.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 3. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler