Edebi Şahsiyetler

Güfti Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GÜFTİ (?-1677)

Osmanlı tezkire yazarı ve Divan şairi. Yergi ve mizah yolu ile manzum bir şairler tezkiresi yazmıştır.

Asıl adı Ali’dir. Edirne’de doğdu. Doğum tarihi ve nerede öldüğü bilinmiyor. Yaşamı üzerine bilgi çok azdır. Öğrenimini Edirne’de yaptı. Uzun süre Rumeli’nin çeşitli kasabalarında kadılıklarda bulundu.

Türk edebiyatında başka bir örneği olmayan manzum Teşrifatü’ş-Şuâra adlı tezkiresi ile tanınır. 1658-1660 arasında yazıldığı sanılan tezkirede kendisi ile birlikte 105 şairin özelliklerini mizah yolu ile anlatır, şiirlerinden örnekler verir. Yapıt üslup bakımından nüktelerle donanmış, bunlar çoğu zaman yergi sınırım aşmıştır. Elde bulunan Divan’inin nüshaları tam değildir. Bursalı Tahir Bey Osmanlı Miiellifleri’ade Güfti’nin kendi dönemini eleştiren Gamnâme adlı bir yapıtı ile Şah ü Geda adlı bir mesnevisi olduğunu söyler.

Güfti’nin şiirlerinden Farsça’yı çok iyi bildiği anlaşılır. Gazellerinde ince bir lirizm görülür. Rubaide de başarı göstermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Tezkiretü’ş-Şuâra, (İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Türkçe Yazmalar No.462); Divan, (İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Türkçe Yazmalar No.1861).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler