Edebi Şahsiyetler

Gregorio Martínez Sierra Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARTINEZ SİERRA, Gregorio (1881-1947)

İspanyol tiyatro yazarı ve yönetmeni. 20.    yy’da İspanyol tiyatrosunun canlandırılmasına katkısı olmuştur.

6    Mayıs 1881’de Madrid’te doğdu, 1 Ekim 1947’de aynı kentte öldü. Edebiyata şiirler, kısa öyküler yazarak başladı. İlk şiir kitabı yayımlandığında daha on yedi yaşındaydı. Oyun yazarlığına geçişi 1905’te yazdığı Teatro de ensuefıo (“Düş Tiyatrosu”) ile gerçekleşti. 1911’de,öksüzler evine bırakılmış bir bebeği anlatan duygusal oyunu Canciön de cuna (“Beşik Şarkısı”) ile adını İspanya dışında da duyurdu. Oyunlarında, bir yazar olan karısı Maria de la O Lajârraga’nın büyük katkısı vardır. Bu nedenle genellikle güldürü türündeki bu yapıtlarda kadınsı bir duyarlığı yansıtan derinlemesine gözlemler yer alır.

1915’te El reino de Dios (“Tanrı’nın Gücü”) adlı oyunu ile başarısını pekiştiren Martmez Sierra, yazarlığının yanı sıra Shakespeare ve Maeterlinck başta olmak üzere birçok yazardan İspanyolca’ya çeviriler de yaptı. Oyunlarını çevirdiği Bernard Shaw’un İspanya’da tanınmasını sağladı. Bu arada bazı edebiyat dergilerinin çıkarılmasına katkısı oldu. 1917’de Madrid’teki Eslava Tiyatrosu’nun yöneticiliğine getirildi. 1928’e değin bu görevi yürüttü. Şiir ve düzyazılarında yenilikçiliği benimsediyse de, asıl ününü töre komedyası türünde yazdığı oyunlarla sağladı. Yalın bir olay örgüsü içinde, şiirsel bir üslupla yazılmış bu oyunlarda, duygusallığa kaçmadan, güzel bir dünya sundu. Çoğunluğu kadın olan insancıl ve inandırıcı kişiler yarattı.

•    YAPITLAR (başlıca): Teatro de ensueno, 1905, (“Düş Tiyatrosu”); El ama de la casa, 1910, (“Ev Kadını”); Canciön de cuna, 1911, (“Beşik Şarkısı”); El reino de Rios, 1915, (“Tanrı’nm Gücü”); Sueno de une noehe de agosto, 1918, (“Bir Ağustos Gecesi Düşü”); Don Juan de Espana, 1921, Triangulo, 1930, (“Üçgen”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi