Edebi Şahsiyetler

Graham Greene Kimdir, Hayatı, Kitapları, Eserleri, Hakkında Bilgi

GREENE, Graham (1904 – 3 Nisan 1991)

İngiliz, romancı. “Edebi serüven romanları” olarak nitelenen kitaplarıyla tanınmıştır.

2 Ekim 19Q4’te İngiltere’de Berkhamstead’da doğdu. Babasının müdür olduğu Berkhamstead Scho-ol’dan sonra, Oxford Üniversitesi’nde Balliol College’da öğrenim gördü. 1926-1930 arasında Londra’da yayımlanan The Times gazetesinde çalıştı. 1929’da Anglikan Kilisesi’ni bırakıp Katoliklik’i seçti. İlk romanını yayımladıktan bir süre sonra serbest yazar, kitap ve film eleştirmeni olarak çalıştı. Dışişleri Bakanhğı’nın görevlisi olarak Afrika, Meksika ye Çin Hindi’nde bulundu.

Yazarlığı iki ayrı yönde gelişmiştir. Kendisinin de “eğlencelik” olarak adlandırdığı gerilim, casusluk ve serüven romanlarında, usta bir yazarın kurduğu güçlü bir atmosfer, yer yer “ciddi” romanlarından farklı olmayan, nitelikli bir anlatım görülür. Kimi eleştirmenlerce “Edebi serüven romanları” olarak nitelenen, birçoğu filme de çekilen bu romanlarında, öteki yapıtlarında ele aldığı sorun ve temaları daha dar biçimde sergilemiştir.

“Kötülük” temasım işlediği “Ciddi” romanlar ise, dinsel inanç ve görüşlerinin etkisi altında yazılmıştır. Ahlak sorunu, insanın kendi kendisini eylemleri aracılığıyla tanıması, şiddet ve iç çürümeden kurtuluş yolları gibi temalar, Greene’in bilinçli seçimi olan Katoliklik’in etkisi altında, insancıl bir anlayışla ele alınır. 20. yy insanının sorunları, yine 20, yy’ın etkin bir anlatım aracı olan sinemaya özgü tekniklerden de yararlanarak aktarılır.

Aynı yaklaşımı öykülerinde de sürdüren Greene, 20. yy’ın hem çok satan ve okunan, hem de bu başarısını edebiyattan ödün vermeden sürdürebilen sayılı yazarlarından biridir.

•    YAPITLAR (başlıca): The Man Within, 1929, (“İçerdeki Adam”); England Made Me, 1935, (“Beni İngiltere Yarattı”); A Gun For Sale, İ936, (“Satılmış Adam”) Brighton Rock, 1938; The Confidential Agent, 1939, (“Güvenilir Ajan”); The Power and the Glory, 1940, (“Güç ve Zafer”); The Heart of the Matter, 1948, (Yıkılış); The Third Man, 1950, (“Üçüncü Adam); The Quiet American, 1955, (“Sakin Amerikalı”); Our Man İn Havana, 1958, (Havana’daki Adamımız).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler