Edebi Şahsiyetler

Grace Kelly Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

KELLY, Grace (1928-1982) ABD’li sinema oyuncusu ve Monako prensesi. 1950’lerdeki filmlerinde canlandırdığı güzel ama gururlu ve soğuk davranışlı kadın rolleriyle tanınmıştır.

12 Kasım 1928’de Philadelphia’da doğdu, 14 Eylül 1982’de Monako’da öldü. Varlıklı bir sanayicinin kızıydı. Philadeiphia’da öğrenim gördükten sonra New York’a gitti ve Amerikan Dramatik Sanatlar Akademisi’nde oyunculuk derslerine devam ederken bir yandan da modellik yaptı. Bir süre televizyon reklam filmlerinde oynadıktan sonra, 1949’da Broad-way’de sahneye çıktı. Burada dikkat çekerek sinema oyunculuğuna başladı ve kısa sürede ün kazandı. 1956’da Monako Prensi III.Rainier ile evlenerek sinemadan uzaklaştı. 1982’de Kızılhaç yararına çekilen bir televizyon filminde küçük bir rol aldı. Aynı yıl geçirdiği bir otomobil kazası sonucu öldü.

1951’de, Henry Hathaway’in Fourteen Hours (On Dördüncü Saat) filmindeki kısa rolüyle sinemaya başladı. Hemen ertesi yıl, Fred Zinnemann’m yönettiği Western türünün başyapıtlarından sayılan High Noon’da (Kahraman Şerif) Gary Cooper ile başrolü paylaştı. 1954’te, alkolik bir şarkıcının karısını canlandırdığı, George Seaton’m The Country Girl (Taşra Kızı) filmindeki rolüyle hem Oscar’ı, hem de New York Film Eleştirmenleri Ödülü’nü aldı.

Kelly, donuk, mesafeli, kayıtsız tipleri başarıyla canlandırmış, gururlu güzelliğiyle Alfred Hitchcock’ un da aradığı bir oyuncu olmuştur. Onun filmlerinde, bu özelliklere eklenen belirli dozda güldürü öğesiyle yeni bir çizgiye ulaşmış, ününün doruğun-dayken sinemayı bırakmıştır.

• YAPITLAR (başlıca):  Oynadığı filmler: Fourteen Hours, 1951, (On Dördüncü Saat); High Noon, 1952, (Kahraman Şerif); Dial M for Murder, 1954, (Cinayet Var); Rear Window, 1954, (Arka Pencere); The Country Girl, 1954, (Taşra Kızı); The Bridges of Toko-Ri, 1955, (Toko-Ri Köprüleri); To Catch a Thief, 1955, (Kelepçeli Âşık); The Sıvan, 1956, (Prensesin Aşkı); High Society, 1956, (Yüksek Sosyete).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler